• Wethouders Van Dalen en Geerdes enthousiast over Houten on Stage

    Annette Stolk - de Vries

,,Het Beroepenfeest wordt een event waar je als ondernemer bij wil horen"

HOUTEN Op 3 maart a.s. vindt de tweede editie van het Beroepenfeest van Houten on Stage plaats. Op een laagdrempelige manier maken VMBO-leerlingen van het Houtens en het Wellantcollege kennis met het bedrijfsleven. Voor bedrijven een uitgelezen kans leerlingen warm te maken voor hun beroep. Op de Doe Dag van 26 maart a.s. lopen leerlingen een dagdeel mee met het bedrijf van hun keuze.

door Annette Stolk–de Vries

POTENTIE De gemeente Houten draagt dit initiatief een warm hart toe. ,,Houten on Stage faciliteert een doelgroep die niet overal vanzelfsprekend aan de slag komt. Tijdens werkbezoeken word ik echter blij van deze leerlingen. Er zit vaak een goed kop op, ze hebben potentie en willen echt aan de slag", aldus Kees van Dalen, wethouder Onderwijs.

GOEDE PLEK ,,We hebben als gemeente een rol om ervoor te zorgen dat al onze inwoners op de goede plek terechtkomen", zegt Herman Geerdes wethouder Economie en Ondernemen. ,,Omdat ze al op een jonge leeftijd een vervolg op hun studie moeten bepalen is het voor VMBO-leerlingen van belang in een vroeg stadium te kijken welke mogelijkheden er zijn. Houten on Stage zorgt ervoor dat deze leerlingen zich gewaardeerd voelen. Ze worden door deelnemende ondernemers echt welkom geheten. Het is gewoon zo dat het bedrijfsleven echt op ze zit te wachten".

BEROEPENFEEST Bedrijven die aan de eerste editie van Houten on Stage hebben meegedaan zijn positief. Van Dalen: ,,Het Beroepenfeest wordt een event waar je als ondernemer bij wil horen. Vorig jaar zag je de lol en het plezier, waarmee de gesprekken tussen ondernemer en leerling plaatsvonden, ervan af spatten." Op de Doe Dag bezoeken leerlingen de bedrijven waarmee ze een match hebben gemaakt tijdens het Beroepenfeest. Geerdes: ,,Ieder bedrijf geeft hier op eigen wijze invulling aan. Van circuits door een bedrijf met kantoorinrichtingen tot demonstraties door een elektromonteur die laat zien wat er gebeurt als je de wasmachine niet goed aansluit." ,,De combinatie van gesprekken en het meemaken is de kracht van dit concept", vult Van Dalen aan.

MAATSCHAPPELIJK BELANG Deelname aan Houten on Stage is voor bedrijven tevens een mogelijkheid een maatschappelijke bijdrage te leveren. Geerdes: ,,We vinden allemaal dat schooluitval op het VMBO een probleem is en dat de verbinding tussen onderwijs en de arbeidsmarkt problematisch is. Dan is het een mooie optie om ook vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen je steentje bij te dragen." De gemeente is zelf ook aanwezig op het Beroepenfeest. Vorig jaar konden leerlingen kennis opdoen bij de Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) en bij de facilitaire dienstverlening. Ook de provincie Utrecht gaat dit jaar haar bijdrage aan dit evenement leveren.

DEELNAME Reeds 130 bedrijven hebben zich aangemeld, maar er is nog ruimte voor meer bedrijven. Met name is er interesse in bedrijven die werkzaam zijn in de volgende beroepsgroepen: ICT, tandarts - en doktersassistenten, managehouder, horeca, lasser, boer, logistiek, loodgieter en boswachter.

Beide wethouders zullen ook tijdens de tweede editie van het Beroepenfeest acte de presence geven. ,,We zijn heel graag weer van de partij en hebben ook de burgemeester overgehaald aanwezig te zijn."

Geïnteresseerde bedrijven kunnen verdere informatie opvragen of zich aanmelden via de website: www.houtenonstage.nl