• Paul van Ruitenbeek en Charles Verwimp in de studio van Houten FM de radiozender van de omroep.

    John van Amerongen

Omroep zoekt hoofdredacteur

HOUTEN Omroep Houten zoekt een nieuwe Hoofdredacteur. Paul van Ruitenbeek, de voorzitter van de omroep, en Charles Verwimp, de interim Hoofdredacteur, benadrukken dat het als het even kan een mensen-mens moet zijn die plezier beleeft aan het samenwerken met anderen. Iemand die de vrijwilligers van de omroep de ruimte geeft om hun producties voor de omroep te maken, maar tegelijkertijd ook een bijdrage kan leveren aan de verbetering van de kwaliteit van die producties.

John van Amerongen

De hoofdredacteur runt de organisatie wat betreft het maken van radioprogramma's en videoproducties voor Omroep Houten. "Hij is de spin het web binnen de omroep", zo zegt Paul van Ruitenbeek. "Hij moet mensen verbinden en de grootste verbinding is nodig als mensen even niet verbonden zijn." De hoofdredacteur moet vrijwilligers enthousiasmeren en ondersteunen voor kwaliteitsverbetering. "Sommige dingen moet hij (of zij) meer structureren", zo zegt Charles Verwimp. Hij is de vraagbaak van de vrijwilligers. Paul: "We zoeken iemand die gaat zoeken naar een evenwicht tussen het inzetten op kwaliteit van vrijwilligers en het daarbij behouden en vergroten van het enthousiasme. Het is lopen over een smal koord. Dat is een uitdaging." Hij of zij moet ook hoofdredactionele beslissingen kunnen nemen.

ENTHOUSIASME Het is en blijft een vrijwilligersclub. Werken vanuit het enthousiasme van de vrijwilligers en het vertellen van  Houtense verhalen die de vrijwilligers de moeite waard vinden om te vertellen, is het doel. Het is echt maatschappelijk actief zijn. Hierbij moeten de vrijwilligers ook rekening houden met elkaar. Charles: "Niet iedereen kan in hetzelfde tempo lopen, de hoofdredacteur helpt met het bepalen van het tempo. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom."

SCHAKEL De hoofdredacteur is de schakel tussen vrijwilligers en het bestuur. Veel bestuursleden zijn echter ook programmamaker of hebben in het verleden programma's gemaakt. Verder is er een redactieraad waarin alle verschillende onderdelen van de omroep vertegenwoordigd zijn. Charles Verwimp vertegenwoordigt daar de videotak. De hoofdredacteur zit deze redactieraad met sleutelspelers van de omroep voor. Ook vertegenwoordigt hij de programmamakers in het Programmabeleidsbepalend orgaan.

FLEXIBILITEIT GEWENST Belangrijk is ook dat de nieuwe hoofdredacteur  voldoende tijd investeert, maar zichzelf ook niet voorbij loopt. Hij of zij hoeft niet 24/7 bereikbaar te zijn, maar Omroep Houten is wel een 24 uur draaiende organisatie. Wanneer er wat speelt, er een conflict is of als er wrijvingen zijn, is het wel van belang om daar voldoende tijdig actie op te ondernemen. Flexibiliteit is gewenst. "We gaan uit van zeker 8 uur per week, maar alles loopt door elkaar heen", zo zegt Paul. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via www.omroephouten.nl waar een profielschets en een filmpje staat. Er volgt een traject met gesprekken om nader kennis te maken.