• De repetities met Kristien Sonnevijlle (links) en Wendy van den Bogert (rechts) vonden 6 weken achtereen plaats op dinsdagochtend bij Shine.

    Ingrid van Leeuwen
  • Als theatermaker werkt Niels vanuit de identiteit en kwetsbaarheid van de deelnemers.

    Bruun van Asten

'Omdat jij er bent!'

HOUTEN Niels Wolfkamp is locatieregisseur van kasteel Schonauwen bij het theaterevenement WijkExpeditie Houten-Zuid, dat zijn eerste editie gaat beleven op 21 september. Hij wil een fysiek uitdagende performance maken. Dinsdagmorgen 5 maart presenteerde Niels Wolfkamp de voorstelling 'Omdat jij er bent!' als afstudeerstuk voor de opleiding tot dansdocent bij Strooom Stichting voor dansexpressie. De afgelopen weken heeft Niels op dinsdagochtend bij Shine aan het stuk gewerkt.

door Marleen Biesheuvel

Waar ging de voorstelling over? "We zijn op zoek geweest naar de kwetsbaarheid en kracht in dierlijke bewegingen van onder andere zeeanemonen. En we hebben onderzocht hoe acrobaten bewegen. Daarnaast hebben we gekeken hoe je vanuit een songtekst tot een dans kunt komen. Van deze drie onderdelen hebben we een compilatie gemaakt."

En nu? "Dit is eigenlijk het begin van een middelbare schoolvoorstelling over diversiteit, veiligheid en verliefdheid dat ik met mijn bedrijf Theatermakerij STORM verder ga uitbouwen."

Waarom doe je mee met de WijkExpeditie? "Het maakt mij heel enthousiast, zeker als ik zie hoeveel mensen dit project bij elkaar brengt. Door samen te onderzoeken en samen te creëren, kunnen we mooie dingen teweegbrengen. En dat allemaal zo dichtbij, gewoon in Houten".

Wat voor voorstelling wil je maken voor de WijkExpeditie? "Dat is afhankelijk van wie er mee gaan doen, een fysiek uitdagende voorstelling in ieder geval. Het is in de tuin van kasteel Schonauwen. Het is de kunst om niet teveel te willen, maar om dat wat we hebben, heel mooi te maken. Het spannende is dat je nooit van tevoren weet hoe het gaat uitpakken".

Hoe pak je dat aan? "Het plan is om zondag 21 april, op Eerste Paasdag, tussen 14.00 en 16.00 uur in Schoneveld te gaan onderzoeken hoe bewegingen en muziek in elkaar overlopen. We gaan praktisch aan de slag met theater en dans door verstilling en actie te combineren onder begeleiding van live muziek, zodat ik met degenen die daar affiniteit mee hebben en de bewegingen leuk vinden, de groep kan vormen waarmee ik de voorstelling voor de WijkExpeditie ga maken. Bij deze nodig ik iedereen uit, jong en oud, die zich bezighoudt met capoeira, vecht- of verdedigingskunsten en/of freerunning en muzikanten om op Eerste Paasdag naar Schoneveld te komen. Wil je eerder met mij ideeën uitwisselen? Mail dan naar Niels@wijkexpeditiehouten.nl."

Uitnodiging: bijeenkomst WijkExpeditie Houten-Zuid 21 maart (Schoneveld) Tot aan het theaterevenement in september is er maandelijks op de 21ste een bijeenkomst in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld. Op de vorige bijeenkomst op 21 februari sprong gemeentesecretaris Henny den Bieman in voor expeditielid Bert van der Houwen en vertelde enthousiast over hoe in Houten-Zuid een tweede groeitaak vorm kreeg met onder meer 8.500 woningen, een tweede station en genoeg voorzieningen op het gebied van educatie, maatschappij en sport.

Op donderdag 21 maart organiseert de WijkExpeditie Houten-Zuid voor de derde keer dit jaar een bijeenkomst in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld. Bert van der Houwen geeft aan de hand van een aantal historische kaarten een lezing over de historie van Houten-Zuid. Aansluitend op de lezing van Bert halen locatieregisseurs Jessica Dijkman (locatie Rietplas) en Jantine van den Bosch (locatie boerderij van familie Sturkenboom aan de Wetering) verhalen op bij inwoners over 'hun' locaties. Daarnaast deelt Marleen Biesheuvel (locatieregisseur Schoneveld en routeregisseur) in een werksessie haar ideeën met expeditieleden die mogelijk in haar team willen plaatsnemen voor de route; ze neemt kaarten mee en samen gaan ze aan de tekentafel.

Ben je inwoner van Houten-Zuid en wil je meer weten over de historie van de plek waar je woont? En wil je misschien ook meedoen met de WijkExpeditie Houten-Zuid? Kom dan op donderdag 21 maart naar Schoneveld. De inloop is vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. Tot dan!