• Gerechtsgebouw in Utrecht

    John van Amerongen

OM plukt kwart miljoen euro bij hennepteler uit Tull en 't Waal

UTRECHT De officier van justitie eist dat een 45-jarige man uit Tull en 't Waall  258.000 euro boete betaalt. Zo hoog zou het bedrag zijn dat de verdachte samen met zijn 42-jarige vriendin aan de hennepteelt heeft verdiend. Dat bleek donderdag 29 december in de rechtbank in Utrecht.

JPU

Het stel wordt er onder meer van beschuldigd dat zij in Maarssen hennep hebben geteeld. De politie ontdekte daar 4 jaar geleden in een woning een plantage met 400 planten. Toen de politie twee jaar geleden bij hen aan de deur kwam aan de Kerkebogerd in Tull en t Wall vond de politie daar bijna 4000 hasjstekken en 100 planten. Die stekkerij was volgens de politie al twee jaar in gebruik. De deskundigen van de politie berekenden dat het stel in Tull en 't Waal ruim een kwart miljoen euro moet hebben verdiend aan al die  hennepoogsten.

VRAGEN OVER BEREKENING De verdachten kunnen na die vondsten weinig ontkennen. Wel heeft hun advocaat Joost Joris van Doleweerd veel twijfels over de inval door de politie. Een agent houdt vol dat hij buiten hennep rook. Maar dat is onduidelijk. De advocaat vecht vooral de tijdsduur aan. Hoe minder oogsten er zijn geweest, hoe minder de Tull en 't Twaler moet betalen.  Van Doleweerd wilde de deskundigen van de politie en elektriciteitsbedrijf vragen hoe zij deze enorme hoge bedragen hebben berekend.  De officier van justitie verzette zich tegen uitstel. Maar de rechtbank wees de verzoeken toe.De zaak gaat verder op 4 april.