• De openbare toiletten in Het Rond zijn niet altijd zo schoon

    Agnes Corbeij
  • In september werden de toiletten geopend

    Houtens Nieuws

Nieuwe toiletten vaak smerig

HOUTEN Sinds drie maanden zijn er in Het Rond openbare toiletten aanwezig, tegenover Van Haren. De toiletten worden veel gebruikt. Niet iedereen gaat er echter netjes mee om. De toiletten worden soms smerig achtergelaten en er was ook al sprake van vandalisme. Jogé Buter uit Houten vreest dat de toiletten hierdoor weer gesloten gaan worden. Als Crohn-patiënt wil ze dat graag voorkomen.

Agnes Corbeij

De toiletten werden in september geopend, als onderdeel van de eerste fase van de vernieuwing van Het Rond. De toiletten zijn gratis te gebruiken en ook geschikt voor mindervalide bezoekers. Toen Jogé hierover hoorde, was ze erg blij. "Ik heb al 23 jaar de ziekte van Crohn, wat betekent dat ik chronische ontstekingen in mijn darmen heb."

WINKELEN Jogé winkelt regelmatig met haar zus op Het Rond. "Soms moet ik ineens met spoed een wc opzoeken. En dat kan en mag niet overal. Nu kan ik gewoon naar de openbare toiletten, een stuk beter."

Toch maakt zij zich zorgen. "De wc's zijn vaak smerig. Het zou zo jammer zijn als de toiletten weer zouden verdwijnen om deze reden. Ik ben niet de enige die de wc gewoon heel hard nodig heeft." Elke dag worden ze schoongemaakt, zo nodig twee keer. Davy is een van de schoonmakers, die de hele dag zorgt voor het schoonhouden van het winkelcentrum.

NIET NETJES Davy: "Vanaf het begin heb ik gezegd dat ze er iemand bij moeten zetten. Mensen zijn nu eenmaal niet allemaal netjes." Eigenaar Altera Vastgoed wilde de toiletten echter gratis houden. Een woordvoerder: "Het is een service naar de bezoekers van Het Rond, net als het speelparadijs. We hebben vertrouwen in de burger."

Dat vertrouwen is bij Davy een stuk minder. "Er zat poep tegen de muur en ook vernielingen. Vooral in de avonduren wordt er gesloopt. Het plafond heeft al op de grond gelegen, de wc-rolhouders hangen hier en daar los, ik heb er een joint gevonden." Het gevolg hiervan is dat Davy de deuren van de toiletten nu om 18.00 uur op slot draait.

Iedereen met vragen of klachten over de toiletten kan een mail sturen naar info@hetrond.nl .