• In het magazijn houdt Mustafa zich bezig met het verzamelen van instrumenten en het checken van serienummers en vervaldata.

    Tanja Vlieger

Nieuwe start op de OK

Deze zomer zetten we elke week een statushouder in de spotlight die werk heeft gevonden. Tekst: Tanja Vlieger

Naam: Mustafa Alissa
Leeftijd: 35
Hoe lang in NL: 3 jaar
Hoe lang in Houten: 2 jaar
Beroep: operatieassistent hart- & vaatchirurgie

CARRIERE Mustafa uit Aleppo vindt hart- en vaatchirurgie het mooiste wat er is. Het is een kunst, een ambacht. Bij algemene chirurgie is foutloos werken al een vereiste, maar bij hart- & vaatchirurgie staat er nog meer op het spel. Een zaak van leven en dood.

Sinds kort werkt Mustafa als logistiek medewerker op de OK-afdeling van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Hij houdt zich bezig met de bevoorrading van de operatiekamers, iets wat hij aan het begin van zijn carrière ook deed. Na 4 jaar studie en met 11 jaar werkervaring in het academisch ziekenhuis van Aleppo op zak, begint hij in Nederland weer van voor af aan.

VIA VIA Maar Mustafa klaagt niet, hij is juist enorm blij met de kansen die hij krijgt. Via Mark Stolk, de buurman van een vriendin van zijn taalcoach, die arts is in het Antonius, kwam Mustafa bij de juiste personen aan tafel te zitten. Hij mocht twee dagen meelopen op de OK en concludeerde: hier wordt exact op dezelfde manier geopereerd als in Syrië.

Dankzij inzet van verschillende mensen, zoals Petra Jenster en Gerard Kommer, mag Mustafa vanaf september een opleiding volgen. Eerst drie jaar lang studeren voor operatieassistent, daarna één jaar specialiseren in hart- en vaatchirurgie. Dan is hij terug op zijn oude niveau.

INBURGERING Mustafa verbaast zich over het aantal nieuwkomers om zich heen wat noodgedwongen thuiszit. Hoogopgeleiden, die niet uitgedaagd worden, omdat het inburgeringsproces zo demotiverend werkt. Hoe vaak Mustafa niet al zijn gegevens, certificaten, werkervaring heeft moeten opgeven, aan weer een nieuw persoon, bij weer een verplichte bijeenkomst die voor hem niet relevant was. Hopelijk gaan de nieuwe plannen van minister Koolmees daar verandering in brengen.

De zin om te werken is er namelijk wél bij de Syriërs, zegt Mustafa. Zij kennen een spreekwoord: "Het werk is het leven". Aan ondernemerslust geen gebrek: een gemiddelde Syriër heeft minimaal 2 banen. Mustafa zelf had er 4! Behalve in het academisch ziekenhuis, werkte hij ook nog in twee particuliere ziekenhuizen en had hij een bedrijfje in onderhoud van medische instrumenten.

WEG VAN GEWELD Mustafa moest vluchten, zonder zijn vrouw Faten en zoontje Wissam van net een jaar oud. Het was verschrikkelijk om hen een jaar en twee maanden te moeten missen, maar gelukkig kon het gezin in Houten herenigd worden.

Niet dat dat volledige rust betekende. Toen Faten hier net was, stond ze in het ING-kantoor tijdens de overval op 10 januari 2017. Het wapen tegen Fatens hoofd en niet verstaan wat de overvaller tegen je schreeuwt, leverde een vers trauma op. Nachtenlang sliepen ze niet. Pas later kreeg het gezin begeleiding van Slachtofferhulp. Gelukkig maar, want het is wel fijn om je veilig te voelen bij het opbouwen van een nieuw bestaan.

Label:

Aan de slag!