• De nieuwe kinderburgemeester Roef Schroten wordt gefeliciteerd door loco-kinderburgemeester Gina Dijkstra.

    Tanja Vlieger

Nieuwe kinderburgemeester

HOUTEN Onder toeziend oog van loco-burgemeester Herman Geerdes, is er op woensdag 6 juni een nieuwe kinderburgemeester gekozen voor seizoen 2018-19. Roef Schroten is de gelukkige. Zijn pitch viel het meest in de smaak bij de andere kandidaten en de kinderraad.

Tanja Vlieger

PROFESSIONEEL PITCHEN Maar liefst zeven kinderen van zo'n 10, 11 jaar hadden zich opgegeven voor de verkiezing. Ze waren afkomstig van verschillende scholen uit de gemeente en hadden elk een eigen pitch voorbereid. Danielle van Kuijk, Friso Leskens, Imad Azmaa, Jette de Vries, Laurens Haks, Nanne Gilsing en Roef Schroten. Stuk voor stuk kregen ze de kans om het publiek te overtuigen waarom zij de meest geschikte kinderburgemeester zouden zijn. Familie en vrienden op de tribune hingen sowieso al aan hun lippen, maar het belangrijkste was het om de aanwezige kinderraadsleden te overtuigen, want die zouden gaan stemmen.

STANDPUNTEN Overtuigen deden ze door te strijden voor hun standpunten, die heel concreet waren, zoals 'meer speelplekken voor oudere kinderen' of 'minder zwerfafval op straat'. Waar de één een mooie PowerPointpresentatie gebruikte om haar verhaal over eenzaamheid onder kinderen kracht bij te zetten, wist een ander als echte politicus te pleiten voor actiever onderwijs, zodat het weer leuk wordt om naar school te gaan. Uit elk verhaal klonk een zekere betrokkenheid bij wat er speelt in zijn of haar directe leefomgeving. Zo werd roken op het sportveld genoemd als irritatiepunt. Of het op straat gooien van de verpakking van verzamelplaatjes bij de supermarkten. Hoeveel moeite kost het nou om dat in de prullenbak achter je te doen? De kwaliteit van de pitches was uitermate hoog!

PESTEN Het verhaal dat de meeste stemmen kreeg, was van Roef Schroten. Hij wil als kinderburgemeester het pesten gaan aanpakken. Niet alleen treiteren op school, maar ook cyberpesten ziet hij als een groot probleem. Hij wil actief alle scholen benaderen. Roef: "Vaak hebben scholen wel regels, maar wat heb je eraan? Ik ga onderzoeken of het geen flutregels zijn."
Pesten is een onderwerp wat vaker terugkomt in de kinderraad. Ook in de vergaderingen met de volwassen gemeenteraad erbij stond het laatst op de agenda. Voor zowel jong als oud was het erg informatief om hier ervaringen over uit te wisselen.


VOLLE AGENDA De kinderraad is niet niks, ze vergaderen maandelijks en er zijn regelmatig activiteiten. Gina Dijkstra vertelt over wat ze het afgelopen jaar bereikt hebben. "We hebben een fietstocht door Houten gemaakt, en daarbij alle gevaarlijke punten besproken en gefotografeerd, zodat de gemeenteraad daar iets aan kan doen." Rob Boomsma en enkele andere leden van de Lionsclub Houten, organiseren alles rondom de kinderraad. Komend jaar is alweer de vierde ronde, en het gaat nog een stukje professioneler worden. "De kinderen gaan zelf de vergaderingen voorzitten."

INSTALLATIE Aanstaande zaterdag 9 juni tijdens Foodfestival Bon Appetito in het Imkerspark wordt de nieuwe kinderraad en kinderburgemeester geinstalleerd. Zorg dat je erbij bent om 15:00 uur.