• korpsleden poseren voor de nieuwe voertuigen

    Constance Noppen

Nieuwe Houtense brandweer voertuigen operationeel

HOUTEN In Houten zijn woensdagavond twee nieuwe brandweervoertuigen in dienst genomen. Ze vervangen de twee tankautospuiten, die de gemeente Houten in 2002 had aangeschaft en inmiddels zijn afgeschreven. In totaal vervangt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) de komende jaren 50 brandweervoertuigen.

GROTE TAART Geen tam-tam, confetti en veel media aandacht bij het overdrachtsfeestje van de nieuwe voertuigen in Houten. Wel een grote taart met daarop de afbeelding van beide voertuigen. ,,Een mooi moment" volgens postcommandant Judith de Graaf, ,,om de achterliggende maanden, besteed aan eindeloos oefenen met de nieuwe materialen en het voertuig, af te sluiten". Zij bedankte de vrijwilligers voor hun tomeloze inzet. Eenvoudig was het niet, want de voertuigen zijn voorzien van de nieuwste materialen en -systemen voor brandbestrijding en hulpverlening.  

GERUST GEVOEL Twee korpsleden, Niels Steehouder en Gijs Salemans werden ook door Judith bedankt. ,,Jullie hebben kans gezien om als korpsinstructeurs alle vereiste kennis en vaardigheden over te dragen. Daardoor kunnen we nu met een gerust gevoel de beide voertuigen operationeel gaan inzetten". De taart werd aangesneden, een groepsfoto gemaakt en zoals elke week weer, geoefend in het verzorgingsgebied met de middelen en bezetting van de nieuwe tankautospuiten.

O-BUNDELS Grootste verandering bij de voertuigen zijn de innovatieve systemen. Het hogedruk blussysteem en het redgereedschap met oliedrukslangen zijn verdwenen. Hiervoor is een zelfonderhoudende lagedrukpomp met o-bundels in de plaats gekomen. En opgerolde aanvalsslangen van 38 mm, die eenvoudig met verdeelstuk en straalpijp mee te nemen zijn en niet in de knoop kunnen gaan. Met de nieuwste straalpijpen is de slagkracht ook groter. Door de veel grotere hoeveelheid bluswater kan de extreem hoge temperatuur van de brand sneller verlaagd worden. Daarmee kan de blussing veiliger worden ingezet. Judith: ,,Het doet denken aan het Amerikaanse lagedruksysteem die je veel in films ziet". Ook een andere grote verbetering is dat al het redgereedschap nu werkt op accu's en niet meer met pomp en slangen.

Wie de nieuwe voertuigen van binnen en buiten wil zien, is welkom op zaterdag 29 juni. Dan wordt er weer een groots opgezette Veiligheidsdag georganiseerd met een groot aantal andere veiligheidspartners.