• Een beeld van het terras van De Linielanding van Hajé in Nieuwegein in de zomer. Hier kunt u met het nieuwe fietspad makkelijker komen.

    John van Amerongen

Nieuw fietspad verbindt Houten en Nieuwegein nóg beter

HOUTEN Het nieuwe fietspad tussen Streektransferium De Linielanding in Nieuwegein en de Knoesterweg in Schalkwijk is een feit. Met de aanleg van het fietspad is er een doorgaande fietsroute ontstaan tussen het Amsterdam Rijnkanaal. de Kanaaldijk en de Waalseweg. De Linielanding is met deze nieuwe verbinding een nóg aantrekkelijkere uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in de regio en het Eiland van Schalkwijk. Wethouders Herman Geerdes (Houten) en Johan Gadella (Nieuwegein) en manager José Mandersloot (Hajé de Linielanding) hebben van de week uiteraard per fiets, het nieuwe fietspad geopend.

John van Amerongen

Met de aanleg van het fietspad bij de Linielanding is een ontbrekende schakel gerealiseerd in het fiets- en wandelroutenetwerk in de regio. Door  dit nieuwe fietspad en de in 2015 gebouwde Nieuwe Heemsteedsebrug zijn Houten en Nieuwegein nu nóg beter verbonden.

DE LINIELANDING De Linielanding ligt in Nieuwegein aan het Waterliniedok 1 langs de snelweg A27, afslag 28. Het restaurant heeft een terras met uitzicht op de polder die ligt bij Tull en 't Waal. De Linielanding wordt ook wel streeftransferium Linieland genoemd omdat u er, komend van de snelweg bijvoorbeeld, de auto kunt parkeren en dan te voet of per fiets, wel zelf een fiets meenemen, of per kano het Eiland van Schalkwijk met zijn mooie polders en onderdelen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie verder kunt verkennen. In het gebied lopen enkele klompenpaden die u kunt lopen

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE De samenwerking met verschillende partijen, waaronder de grondeigenaren Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de Linielanding en de gemeenten Houten en Nieuwegein, heeft geresulteerd in de nieuwe fietsverbinding nabij de Linielanding. Hajé, de eigenaar van De Linielanding, onderhoudt dit fietspad de komende 10 jaar.

GELD NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Het fietspad is aangelegd met geld uit het programma 'Nieuwe Hollandse Waterlinie Linieland'. Het is één van de activiteiten om een breed publiek te laten genieten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met bewoners, ondernemers en grondeigenaren worden stapsgewijs activiteiten en arrangementen ontwikkeld. Bijvoorbeeld VVV fiets- en wandelroutes die langs de forten en  verdedigingswerken lopen. De routes zijn verkrijgbaar bij de VVV's in de regio en bij Streektransferium de Linielanding.