• Landgoed Oostbroek
  • Utrechts Landschap
  • Utrechts Landschap

Natuurwandeling landgoed Oostbroek

REGIO Op zaterdag 6 mei is er een wandelexcursie over landgoed Oostbroek. Tijdens de excursie kan worden ervaren waarom de natuur op Oostbroek zo belangrijk is voor de hele provincie Utrecht. Het historische landgoed aan de oostelijke stadsrand van de stad Utrecht is zelfs onderdeel van Natuurnetwerk Nederland (voorheen Ecologische Hoofdstructuur). Voor de natuurwandeling zijn 15 plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen reserveren via de website van Utrechts Landschap.

In het voorjaar maakt de natuur van Landgoed Oostbroek zich op voor volle bloei. Landgoed Oostbroek herbergt een ongekende schat aan natuur- en cultuurwaarden. Op het terrein van circa 80 hectare zijn loofbossen met oude bomen te vinden, een moeras, een hoogstamboomgaard met oude fruitrassen, een kloostertuin en graslanden elkaar af. Op landgoed Oostbroek komen reeën en dassen voor. Ook het aantal vogelsoorten is opmerkelijk: zoals verschillende soorten spechten en mezen, boomkruiper, boomklever, ijsvogel, doodaars, buizerd en havik.

ENGELS LANDSCHAPSPARK De historische buitenplaats in De Bilt, pal tegen de oostgrens van de stad Utrecht, werd in 1887 ingrijpend vernieuwd. I.H.J. van Lunteren, de architect die het neorenaissancistische hoofdhuis ontwierp, tekende ook voor het parkontwerp van landgoed Oostbroek. De opstallen en het park van landgoed Oostbroek zijn sinds 2001 Rijksmonument. Twee jaar geleden werd het park van landgoed Oostbroek ingrijpend opgeknapt. Paden werden geschikt gemaakt voor wandelwagens en rolstoelen, een nieuwe brug werd ontworpen voor de slingervijver, en er werd een spectaculaire cortenstalen wandelbrug aangelegd, die over het moerasbos van het landgoed slingert.

RESERVEREN Belangstellenden kunnen op www.utrechtslandschap.nl reserveren voor de natuurwandeling. Direct naar de reserveringspagina: https://www.utrechtslandschap.nl/activiteiten/detailpagina/3575/natuurwandeling-oostbroek/2017-05-06#.WJyP8HkzXcs. Beschermers van Utrechts Landschap krijgen € 2 korting op de reguliere prijs van € 5. Junior Beschermers en kinderen betalen ook slechts €3. Landgoed Oostbroek is gelegen aan de oostelijke stadsrand van Utrecht. Er is voldoende parkeergelegenheid voor fiets en auto. Het vertrekpunt van de natuurwandeling is 't Winkeltje van Oostbroek, Bunnikseweg 45a, De Bilt. Op een groot deel van landgoed Oostbroek zijn honden niet toegestaan, vanwege de noodzakelijke rust voor de aanwezige wilde dieren (met name reeën). Hulp- en geleidehonden zijn tijdens de natuurwandeling wel welkom.

UTRECHTS LANDSCHAP Utrechts Landschap is dé beschermer van natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. We zijn in 1927 opgericht en vieren dit jaar ons negentigjarig bestaan. Utrechts Landschap heeft momenteel 630 vrijwilligers, 23.500 Beschermers en 56 Bedrijfsvrienden. Onze natuur en erfgoed is letterlijk dichtbij Utrechters. We kopen natuurgebieden aan, ontwikkelen ze als het nodig is, maar vooral: we beheren natuur voor de eeuwigheid. Die prachtige natuurgebieden zijn stuk voor stuk toegankelijk voor alle inwoners van onze provincie en voor hen die buiten Utrecht wonen. Daarnaast hebben we belangrijk monumentaal erfgoed onder onze hoede: meerdere landgoederen met opstallen, 23 molens en Kasteel Loenersloot.