• Melkveehouderij de Bie in Werkhoven

    Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust

Agractie: de boer is boos

HOUTEN Het was de drukste ochtendspits ooit in Nederland afgelopen dinsdag 1 oktober toen duizenden boeren op hun trekker naar den Haag togen. Het verkeer stond muurvast op weg naar het Malieveld. De boeren zijn het zat, Nederland kent strenge regels op het klimaatgebied en de boeren zijn verantwoord bezig maar willen waardering voor hun inspanningen. '' De kloof tussen burger en boer moet kleiner worden, we willen laten zien dat we innovatief en duurzaam zijn en bezig zijn met dierenwelzijn. Wij willen mensen laten zien wat wij doen". aldus Judith Verhoijsen in RTL Nieuws. Het sluimerende ongenoegen is boven komen drijven en de geest lijkt uit de fles. Ook in het Kromme Rijngebied deden boeren mee aan de actie. 

door Rina Knopper

EMOTIE De eerder genomen maatregelen kwamen voort uit het Klimaatakkoord en betrof de CO2 uitstoot, de plannen van Remkes betreffen echter stikstof, hiermee tapt oud minister Remkes weer uit een ander vaatje. 'Het lijkt wel of er besluiten worden gemaakt op basis van emotie, zonder enige wetenschappelijke kennis' is een veelgehoorde uitspraak. De emotie die rondom het hele milieuvraagstuk hangt drukt een stempel op de hele sector. Erik van Wijk van Van Wijk Bedrijfsadvies benadrukt het belang om de boer vooral in Nederland te houden. ,,De Nederlandse agrarische sector heeft relatief de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld, stel dat hun activiteiten worden gehalveerd, moeten wij uitwijken naar buitenlands voedsel aanbod. Dus milieu- en diervriendelijke stallen worden hier afgebroken om vervangen te worden door megafarms in bijvoorbeeld de Oekraïne, zonder goede maatregelen en regels waarbij de uitstoot en het dierenleed toeneemt. De Nederlandse cijfertjes kloppen dan wel, maar wereldwijd neemt de stikstof toe. Om over de voedselveiligheid nog maar te zwijgen. Hou elkaar toch niet voor de mal! Onze boeren investeren zich suf, terwijl de onwetende burger denkt dat de kippen nog steeds in een kooi zitten. Weet je dat 1 efficiënte koe in Nederland in het buitenland vervangen moet worden door 3 inefficiënte, niet aan regels gebonden, koeien? Wie houdt nu wie voor de gek?"

NIEUWE STAL Boer Richard de Bie uit Werkhoven is bezig met de afronding van de bouw van zijn gloednieuwe, verantwoorde stal. Hij heeft door deze bouw helaas geen tijd gehad om af te reizen naar den Haag anders was hij zeker gegaan. Hij heeft alle vergunningen op orde en maakt zich voor zijn bedrijf niet zoveel zorgen maar hij verbaast zich wel over de algemene mening ,,Mensen beseffen te weinig dat wij voor hun eten zorgen en fors bijdragen aan het bruto nationaal product van Nederland. De PAS (Programma Aanpak Stikstof) betreft een lokale aanpak, gebieden langs de A28 of de A1 bijvoorbeeld, de grote verkeersdrukte zorgt voor een hoge uitstoot van schadelijke stoffen. De naastgelegen natuurgebieden kunnen hierdoor worden aangetast. Kijk, dat daar maatregelen voor komen snapt iedereen."

INITIATIEF Belangrijk is dat de sector aan populariteit wint. Dat men weet wat er allemaal gebeurt in zo'n bedrijf en wat daar voor nodig is. Een goed initiatief is Kromme Rijn Boert en Teelt bewust. ,,Doel van dit project is de omgeving te laten zien en beleven dat boeren en fruittelers een belangrijke bijdrage aan de maatschappij leveren. Openheid en transparantie over hun bedrijfsvoering zijn de belangrijkste redenen om deel te nemen aan dit project."