BIJzaken deelt ruim 1000 struiken uit
BIJzaken deelt ruim 1000 struiken uit © René van den Brandt

Houtense BIJzaken deelt ruim 1000 struiken uit op Het Rond

26 maart 2024 om 10:22 Natuur en milieu

HOUTEN In het kader van het Tegelwippen heeft Houtense Bijzaken zaterdag struiken uitgedeeld op Het Rond. Het was wel een gekkenhuis in het begin! Best een lange rij, maar (bijna) droog. Soms vond men 5 boompjes best veel om mee te nemen, anderen hadden het willen delen met nog veel meer mensen en voelden zich bezwaard er zoveel mee te nemen.

Weinig mensen hadden ook echt een tegel mee, maar ze waren wel allemaal bezig met het creëren van meer ruimte voor groen. Iemand vertelde over het ontstraten versus de ‘moderne tuin’. Een ander dat je zelfs mooie oude cobblestones niet meer kwijt raakt aan anderen, omdat velen tegenwoordig grote grijze tegels wil. En dat die uiteindelijk helemaal niet onderhoudsvriendelijker zijn, maar groen en vies worden (en natuurlijk bloedheet in de zomer). Natuurlijk kun je deze stenen mooi hergebruiken, bijvoorbeeld in stapelmuurtjes, wat eventueel bij Het Struweel kan gaan gebeuren.

Veel mensen vonden het leuk dat er ook bessen bij zaten, lekker fruit uit eigen tuin. En ook werd er gekozen op basis van mooie bloei, bloei op het juiste tijdstip en waarde voor bestuivers en vogels. Sommigen wisten precies wat ze wilden. Anderen hadden eerst nog wat advies en de foto’s nodig om een keuze te kunnen maken. Maar veel mensen hadden zich goed voorbereid, juist de pluktuin uitbreiden met wat bessen of toch meer hoogte in de tuin met de opgaande struiken. De meeste mensen maakten maximaal gebruik van de actie met vijf struiken en anderen wisten precies hoeveel plekjes er in de tuin nog waren en namen er twee of drie mee.

Men vond deze actie een mooi initiatief. Zo heeft de biodiversiteit in Houten een boost gekregen. ,,Dank aan de vrijwilligers en de ‘struikontvangers’ voor de hulp bij het nog leefbaarder maken voor mens en dier in onze fraaie gemeente Houten” aldus de mensen van Houtense BIJzaken. 

Om 10.20 uur stond er reeds een lange rij
BIJzaken deelt ruim 1000 struiken uit
Het uitdelen door BIJzaken is een onderdeel van Tegelwippen
Met foto's werd getoond hoe de struiken eruit gaan zien
Op de milieustraat van de gemeente kon je gratis een zak compost afhalen
BIJzaken deelt ruim 1000 struiken uit
advertentie
advertentie