• 'Voor millennials is het leven ook niet altijd even gemakkelijk.'

    Rick van Woudenberg

Millennials be like ...

HOUTEN Komt dat zien. 13 december, 20.00 uur, Theater Aan de Slinger. U mag hoge verwachtingen hebben, want het wordt een avond om nooit meer te vergeten. Tijdens de autobiografische wijkvoorstelling nemen jongvolwassen Houtenaren u mee in het leven van een millennial. Koop snel kaartjes via www.aandeslinger.nl. Naar verwachting zult u vooral huilen tijdens scène 3 ...

Lysanne van de Kamp

HET BEGON ALLEMAAL … met een simpel rondje langs de deuren bij De Molen. Achter deze deuren wonen allemaal nieuwe bewoners, want het wooncomplex bestond tot voor kort uit vier kantoorpanden. Nu wonen er rond de tachtig jongvolwassenen: starters op de woningmarkt, maar ook jongeren met een zorgvraag. Zij kunnen wel zelfstandig wonen, maar hebben lichte begeleiding nodig. De Molen is daarom bedoeld als 'levendige gemeenschap' waar omzien naar elkaar centraal staat.

SHINE nodigde de jongeren van De Molen uit om een keer te komen eten. Dit resulteerde al snel in een wekelijkse maaltijd, inclusief spelletjes. Inmiddels hebben de jongeren in samenwerking met SHINE een uitmuntende wijkvoorstelling geschreven.

Erg spannend, want voor alle spelers geldt dat het hun allereerste theaterervaring is.

DE WIJKVOORSTELLING is bedacht en gemaakt door millennials, gaat over millennials en wordt gespeeld door millennials, namelijk: Carlos van Braak, Merel Dames, Kristel de Groot, Anneloes Roffel, Axel van der Starre, Rhuben Jansen, Jordy Roeten, Rick Snelderwaard en Leroy van de Vooren.

MILLENIALS LIKE BE … Ze zijn tussen 1980 en 1995 geboren, en worden ook wel 'generatie Einstein', 'generatie Y' of 'de grenzeloze generatie' genoemd. Ze zijn de eersten die opgroeiden in de nieuwe digitale wereld en lijken een onstilbare drang te hebben naar nieuwe uitdagingen. Ze hoppen elke drie jaar naar een nieuwe baan, reizen de wereld rond en hebben genoeg geld voor een dagelijkse coffee-to-go. Ze lijken soms verwaand, egocentrisch en veeleisend, maar vergis je niet: voor millennials is het leven ook niet altijd even gemakkelijk.

HET GROTE PROBLEEM is samen te vatten in één woord: verwachtingen. Het leven is maar wat vermoeiend met de aangeboren bewijsdrang van een millennial. Je moet gezond leven, verre reizen maken, een goede baan hebben én een bruisend sociaal leven. Je moet een perfect beeld van jezelf creëren op sociale media en daaraan op elk moment van de dag voldoen. Millennials hebben faalangst en leven onder constante stress. Niet voor niets krijgt de een na de ander een burn-out.

WAT KUNT U VERWACHTEN van millennials die een theatervoorstelling maken? Allereerst kunt u zeker zijn van kwaliteit, of eigenlijk zelfs van perfectie. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat de spelers behoorlijk zenuwachtig zijn. Ze geven aan een grote druk te voelen. Ook al is het de eerste keer, alles moet natuurlijk in één keer goed gaan.

Over scène 1 en 2 zijn ze nog een beetje onzeker, maar over één ding zijn ze het eens: scène 3 is de grote uitsmijter.
Grijpt de voorstelling u niet direct, probeer dan dus geduld te hebben. Scène 3 maakt alles goed.