• Symen en Gerrie vonden het bezoek van de burgemeester bijzonder gezellig en een hele eer

    Irene van Valen

,,Wij zetten altijd de schouders er onder"

HOUTEN Symen en Gerrie Schuitema werden 7 januari vanwege hun 60-jarig huwelijk gefeliciteerd door burgemeester Gilbert Isabella. Een gesprek over wonen in Houten, het gezinsleven, hobby's en meer volgde. Het paar woont negentien jaar in Houten. ,,We zijn de eerst bewoners van dit Center Parcs huisje. We voelen ons hier thuis, het is knus", zegt Symen. Gerrie merkt op dat meer Utrechters naar Houten zijn verhuisd. ,,Ik kom oude bekenden tegen." 

door Irene van Valen

Symen en Gerrie ontmoeten elkaar in de kerk in Utrecht. Hij was net vanuit Friesland verhuisd naar Utrecht. Op de startavond van het kerkelijk seizoen stond een gezellige avond gepland waarbij Symen het Rad van Fortuin beheerde. Toen Gerrie hem zag, was ze direct verliefd. Andersom viel hij als een blok voor haar. ,,Meerdere jongens zagen haar zitten, maar ik was degene die haar thuis bracht na de jeugdclub." Het stel trouwde op 7 januari 1960. Hij was 22, zij 20. ,,'s Ochtends maakte hij nog huiswerk voor zijn opleiding bij Demka en 's middags liepen we over de rode loper het stadhuis in. Normaal moest je betalen voor de rode loper, maar vóór ons trouwde een zangeres. Dat liep drie kwartier uit. Daarom lag de loper er nog toen wij naar binnen liepen."

KINDEREN Het paar kreeg twee dochters en een zoon. Na hen volgden twee kleinzoons, vier kleindochters en drie achterkleinkinderen. ,,We verwachten nog twee achterkleinkinderen. Het is fantastisch om dit mee te maken. We kunnen rekenen op hulp van onze kinderen", zegt Gerrie. Een dochter vult aan: ,,Hoewel dat vaak ook niet hoeft, want mijn ouders regelen met gemak de Valys voor een dagje naar het strand." Gerrie wijst naar een kleinzoon: ,,Hij woont in Houten en komt regelmatig langs om te kijken of alles goed gaat. Andere kleinkinderen die verder weg wonen, appen ons regelmatig. Wij doen daar gewoon aan mee op onze leeftijd", klinkt Gerrie trots. Waarop Symen vervolgd: ,,Wij zijn zelfs actief op de computer. Gerrie houdt de administratie bij en ik doe kaartspelletjes op de computer."

BEZIGHEDEN Thuis speelt het paar vaak het kaartspel Skipbo en kijkt graag televisie. Symen is bijna twintig jaar leider van de bridgeclub. Hij is daarvoor iedere week in wijkcentrum Schoneveld te vinden. Toen hij voor het eerst meedeed aan een wedstrijd, won hij de derde prijs. De beker staat in de vensterbank. Symen biljart iedere dinsdag met een clubje mannen in Het Houtens Erf. Gerrie op haar beurt leidt iedere eerste en derde woensdag van de maand een 3D kaartworkshop in de bibliotheek in het centrum. Symen en Gerrie houden beide van fietsen en verheugen zich er weer op om met de e-bikes op pad te gaan.

DOORZETTERS Het paar kende hun ups en downs. Vooral het ontslag van Symen, toen de kinderen op de middelbare school zaten, hakte er in. ,,We besloten beiden direct extra te gaan werken. Steeds als het tegen zat, zetten wij onze schouders er onder. We gingen er samen voor", zegt Gerrie. Omdat er geld verdiend moest worden, besloot Gerrie op de markt mee te werken in de kraam van een kennis en als verkoopster in Breukelen. Symen besloot extra te werken om een Solex binnen drie maanden af te betalen. Omdat een eerste bijbaan niet doorging, besloot hij de Telegraaf en een magazine rond te brengen. Symen had in Friesland verschillende banen bij verschillende bedrijven tot hij in Utrecht bij Demka terechtkwam.

REISVERLEDEN Als gezin waren zij in de vakanties met hun vouwwagen te vinden aan de kust. Ze waren gek op strand en zee. Maar bestemmingen als Bulgarije, Turkije, Gran Canaria en vooral Portugal zijn hen niet vreemd. Zij bezochten Portugal meerdere keren. ,,Mijn broer overwinterde daar vaak, dan was een bezoek gemakkelijk gemaakt. We gaan over een paar maanden opnieuw. We hebben er zin in. Vanwege deze vakantie vieren we ons 60-jarig huwelijk niet te uitbundig. We bewaren het geld liever voor onze vakantie", zegt Symen.