• Margaret haalde met een grote glimlach dit boek uit de kast.

    Irene van Valen

Kettinggesprek: ,,Voor mij geen Brexit"

HOUTEN ,,Engeland moet in Europa blijven, maar populisten, als Boris Johnson, maakten misbruik van de onkunde van het volk", is de mening van Margaret Paige. ,,Hij schreeuwt wat men wil horen. Daarmee is het referendum destijds onverwacht en nipt gewonnen door de Brexit aanhangers. Ik denk dat politicus en Brexitvoorstander Nigel Farage opstapte omdat hij het helemaal niet zag zitten. Er was geen plan."

door Irene van Valen

Hoe kwam je al Engelse in Nederland terecht? Ik startte als eenentwintigjarige de vier jarige universitaire studie Nederlands en Duits. De eerste Nederlandse zin die ik leerde was de zon schijnt. Kijk, hij schijnt nu ook. Ik moest een half jaar in het buitenland wonen en koos voor Utrecht. Terug in Engeland kon ik niet meer aarden. Ik maakte mijn studie af en verhuisde naar Nederland en daarmee terug naar een vriend, waar ik mee trouwde. We kregen twee kinderen. Ons huwelijk strandde helaas, maar we bleven vrienden.

Wat maakte Nederland beter dan Engeland? Niet de natuur, Nederland is mij te plat. Het is de directheid van Nederlanders die ik waardeer. Het zeggen wat je op je hart hebt. Bij mijn moeder dacht ik bijvoorbeeld: ,,Waarom zeg je niet gewoon wat je wilt?" Maar als Britse zou ik dat nooit durven zeggen. In Engeland letten mensen enorm op elkaar en het klassensysteem is sterk aanwezig. Of je bij de arbeidersklasse of hogere klasse hoort is bepalend voor je sociale leven. Ik hou daarom van John Cleese die in de serie Fawlty Towers de draak stak met het typisch Engelse gedrag.

Wat betekent de Brexit voor jou? Omdat ik een Engels paspoort heb, heeft de Brexit geen invloed op mij. Wel raakt het me, want het kan in mijn ogen alleen maar ellende veroorzaken. Niemand kan de problemen voorspellen. Dat het veel geld gaat kosten is voor mij zeker. De manier waarop alles loopt maakt me verdrietig en boos. In vind dat er misbruik is gemaakt van de bevolkingsgroep die de politiek en de gevolgen niet kunnen begrijpen. Politiek is ingewikkeld. Door het harde schreeuwen van wat mensen willen horen kwam de Brexit door en kijk wat een onzekerheid het brengt. Ik volg het nieuws op de voet en zie elke dag veranderende berichten. Maar weet je, Boris krijgt wat hij wil, hij maakt naam. Dat is altijd zijn wens geweest. Eerst als burgemeester nu als premier. Alleen de tijd leert wat er komt. Ik huiver.

Heb je ook een Nederlands paspoort? Ja, ik heb beide. Ik wilde eerst geen Nederlands paspoort, tot ik als jonge vrouw een videorecorder wilde huren en dat niet kon met mijn Engelse paspoort. Eentje kopen wilde ik niet, want ik was niet van plan veel video's te kijken. Mijn verdriet daarover was net zo intens als ik nu ervaar bij de Brexit? Het klinkt raar, maar het is wel zo. Door te trouwen kreeg ik een Nederlands paspoort en kon een videorecorder huren. Ik kan er nu om lachen. Het is toch grappig dat ik zo'n videorecorder toen zo belangrijk vond.

Je bent hertrouwd. Hoe ontmoette je Evert? Ik las in het magazine van de hyperventilatiestichting dat iemand wilde schrijven met een lotgenoot. Ik voelde me aangesproken waarna een briefwisseling ontstond. Met de tijd werden we opener, luchtten onze harten en er ontstonden mooie dingen als gedichten. We schreven elkaar ongeveer een half jaar lang eens in de drie weken. We wilden geen kwantiteit maar kwaliteit. We belden elkaar steeds vaker, dat kostte toen honderden guldens, tot we elkaar ontmoetten in Drenthe, waar Evert woonde. We trouwden zo'n twee en een half jaar na het schrijven van de eerste brieven en zijn nu 27 jaar gelukkig met elkaar. Ik voel nu ineens spijt dat ik niet meer schrijf. Tijdens creatieve schrijfcursussen ontdekte ik een gevoel van thuiskomen bij mezelf en anderen. Het mooie van schrijven is dat je jezelf uit zonder een directe reactie te krijgen. Dat is echt bijzonder.

Wiens naam wil jij over twee weken in de krant zien en wat wil je vragen? Jan Koster heeft in Afrika gewerkt en gewoond. Volgens mij hielp hij met het opzetten of doorstarten van bedrijven. Mijn vraag aan hem is: Wat trekt je zo aan in Afrika?