• Christel op haar plek, daar is ze thuis.

    Irene van Valen

Kettinggesprek: ,,Laat maar borrelen"

SCHALKWIJK ,,Ik ben beeldend kunstenares en schrijfster. Ik ben vrouw. Het lijkt erop dat de strijd voor vrouwenrechten doorslaat en alle vrouwelijkheid er uit moet", is de mening van Christel van Vliet. Ik ben benieuwd naar meer verrassende zienswijzen van deze vrouw.

Irene van Valen

We beginnen met de vraag van Stephan: wat inspireert jou? ,,Muziek en landschap zijn mijn inspiratiebronnen. Mensen inspireren me en sommige dieren, zoals Quin, mijn hond.

Mijn man, Willy Kruijssen, en ik organiseren workshops die gebaseerd zijn op de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de natuur. We vragen mensen de omgeving waar te nemen en iets te laten opborrelen. Dat wordt versterkt door intensief bezig te zijn met tekenen, schilderen of fotografie. Eigenlijk zeg ik: kijk en ervaar een vakantiegevoel op kleine schaal. Ten diepste is inspiratie betekenis te geven aan dingen."

Vertel eens over de Haiku wedstrijd? ,,De workshop Taalvondeling, waarbij de onthulling van het kunstwerk 'Geheim van man en paard' plaatsvond en het eerste boek werd uitgereikt, trok weinig deelnemers. Ik bedacht daarna dat ik eerst rijk, gelukkig en beroemd moest zijn, voordat mensen in mij als inspirator geloven. Dat is kwats. Mensen moeten zien hoe leuk het hier is. Daarom schreef ik de wedstrijd Eiland Haiku uit. Deelnemers leerden taal te zien als een manier om het landschap te benaderen en beschrijven in een Haiku. Een dichtvorm gegoten in drie regels van vijf, zeven en vijf lettergrepen."

Welke plek heeft je man? ,,Wij vormen sinds 1 april 1996 een duo onder de naam Atelier Beeldmakers. Wij leerden elkaar kennen door onze liefde voor muziek. We trouwden in 2011. Een jaar later kreeg Willy een hartaanval en was dood. Zo ervaarde ik het. Gelukkig ging zijn lampje weer aan en leefde hij op. Het beeld 'Geheim van man en paard' dat in polder Blokhoven staat is van ons samen. Ik zou willen dat we vaker in opdracht beeldend werk kunnen maken. We exposeren in het najaar in de ruimte in onze tuin. Tot die tijd is het onze opslag vanwege werkzaamheden in huis. Dit huis, deze huiskamer, is de plek waar ik mezelf ben."

Is je werk je hobby? ,,Zeker niet. Mijn werk is beeldende kunst, ik moet werken. Dat is nodig, want een ander doet het niet. Mijn werk komt wel voort uit liefde voor kunst maar vraagt om discipline en goed plannen. Hobby's zijn vrijblijvend. Mijn hobby's zijn muziek luisteren en dansen. Ik ga graag naar concerten. Ik bezoek concerten sinds mijn twaalfde. Als zesjarige was ik al fan van ABBA en wilde Engels leren om zelf liedjes te kunnen schrijven."

Wat wilde je als kind later worden? ,,Op mijn zesde een beroemde popzangeres en op mijn tiende advocaat. Mijn weg ging van VWO naar MAVO en het voorbereidend HBO. Uiteindelijk volgde ik de filmacademie tot ik in het laatste jaar moeder werd en afstand moest doen van mijn droom een groot filmregisseur te worden. Ik begon beelden te maken en te schrijven. Zijn stonden steeds vaker los van elkaar. Als ik gedwongen moet kiezen tussen beeldend of schrijven, zeg ik: papier-maché. Daar kan ik grootse en fantastische vormen van maken en tenslotte met pen beschrijven."

Heb je een meesterwerk of juist een werk dat je frustreerde? ,,Mijn masterpiece loopt op twee benen door dit huis; mijn zoon van 23. Ik ben trots op hem. Een kind is een groots iets, het opvoeden een grote verantwoording en daar zitten de frustraties. Het bepaalt me bij de vergankelijkheid van alles. Wat niet persé erg is, tot je mensen verliest. Het maakt dat ik denk: ga wat doen en maak er iets leuks van."

Wie wil jij over twee weken in de krant terug zien en welke vraag heb je? ,,Jeff Freeman komt uit Pennsylvania, Amerika. Ik wil graag weten wat hem naar Nederland bracht, naar Schalkwijk. Hij lijkt mij meer een type voor California. Hij komt relaxed over, maar valt wel op. Dat ontdek je nog wel."