• Jor bij de Schalkwijkerbrug. Hij fietst hier vaak overheen en geniet dan van het weidse uitzicht.

    Irene van Valen

Kettinggesprek Jör Bartels: Schuttingen? Nee!

SCHALKWIJK Compleet op zichzelf aangewezen en negentien jaar oud, lifte Jör Bartels naar Vézelay, een plaats midden in Frankrijk. Hij wilde een deel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen. Hij wandelde dagelijks zo'n 25 kilometer en gooide in het begin al snel overbodige ballast uit zijn rugzak, terwijl het ook in zijn hoofd rustiger werd. De tocht eindigde twee maanden later in Saint-Jean-Pied-de-Port. ,,Het was een mooie ervaring, die de wens om de tocht af te maken versterkt."

door: Irene van Valen

Je bent nu 23, maar niet actief op social media. Waarom is dat? Ooit had ik een Hyves-account en ik heb nog wel een Facebookaccount, maar het delen van allerlei zaken trekt en past me niet. Ik vind het relaxed om niet de hele tijd mijn telefoon te checken. Hoewel het niet eerlijk is dat ik dat zeg, want ik ben veel bezig op Reddit, een sociale nieuwswebsite, waar je geen mensen maar onderwerpen en gesprekken volgt. Het is een soort forum, waarbij je onderwerpen als science, nieuws en allerlei andere interesses vindt.

Je noemt science, wat heb jij daarmee? Ik ben derdejaars HBO student en volg de opleiding life-science. Daarbij richt ik me op de werking van cellen en DNA. Dat is een rabbithol. Daar bedoel ik mee dat als je begint te onderzoeken je alleen dieper en dieper gaat. Er lijkt geen eind te zijn. Soms vraag ik me af of alles wel alleen vanuit evolutie is ontstaan. Misschien ontstond alles uit een combinatie van schepping en evolutie. Alle organismen passen zich aan de omgevingseisen aan. DNA en allerlei processen veranderen, dat is evolutie. Daarbij kan het goed gaan, waardoor overlevingskansen zich vergroten. Of het gaat fout, waardoor bijvoorbeeld chronische ziekten ontstaan.

Jeff vraagt welke je favoriete organisme is? Dat is geen ééncellig wezentje, maar heel cliché, mijn vriendin Ien. Onze klik is goed en we hebben dezelfde dromen. Ze is het missende en perfect passende stukje in mijn leven. We ontmoetten elkaar op de HBO. We doen dezelfde opleiding, maar ieder een andere specialisatie. We reisden samen en kletsten vaak en een eerste afspraak volgde. We zijn nu vier jaar samen. Zij woont nu in Amsterdam vanwege haar stage. Haar specialisatie is Zoölogie. Daarbij denken mensen terecht aan dierproeven, maar ze houdt zich bezig met onderzoek naar borstkanker.

Jullie delen dezelfde dromen, welke zijn dat? We houden beide van bos, natuur, rust en eenvoud. We hoeven geen groot huis of veel spullen, maar willen klein en goedkoop wonen. Dan hoeven we niet zo nodig vijf dagen in de week te werken. Ik zie mezelf niet lang wonen in een rijtjeshuis met een tuin omringd door schuttingen. Noem het een soort vrijheidsdrang. Een paar jaar geleden, ik nam een tussenjaar, kochten mijn vader en ik een Amerikaanse trailer via Marktplaats. Deze stripten we volledig vanwege vocht achter de wanden. Daarna knapten we het voor 70% op. Omdat mijn vader een nieuw project startte in Frankrijk en ik weer ging studeren en werken verkocht ik de trailer. De staplaatskosten werden me te duur. Wel hield ik het idee van een klein huis en het wonen in een rustige omgeving vast.

Je houdt duidelijk van rust. Heb je wel eens rust op een andere manier gezocht? Ik ging naar Terschelling voor een tiendaagse stilteretraite. Ik ervoer een diepe rust en tijd om te bedenken wat ik nou wilde met werk en mijn studie. Ik onderbrak namelijk mijn studie, omdat het niet goed voelde. De retraite bepaalde me bij de drukte van mijn leven en of ik gelukkig was. Ik ontdekte dat ik wilde leren, hoewel ik het nooit leuk vond. Kennis vergaren, dat toe te passen en bewust nadenken over mezelf en andere zaken vond ik belangrijk. Daarom besloot ik terug te gaan naar het HBO. Met meer enthousiasme lukte het studeren me beter.

Wie wil jij over twee weken terugzien in de krant en welke vraag heb je? De Brexit is dagelijks in het nieuws. Ik wil graag weten welke invloed dit heeft op Margaret Paige, zij komt oorspronkelijk uit Engeland.