• Schipper Stephan in afwachting van mensen die willen overvaren.

    Irene van Valen

Kettinggesprek: ,,Het komt op je pad"

SCHALKWIJK ,,Ik druk? Toen ik werkte, was ik elke dag weg. Was dat dan niet druk?" Aan het woord is Stephan van der Steen, schipper op de Liniepont. Tijdens het gesprek heeft hij samen met Joop dienst op de Liniepont. ,,Ik hou van mensen en ben graag in gesprek. Dat maakt het lastig om nee te zeggen tegen bezigheden die op mijn pad komen."

Irene van Valen

Hoe werd je vrijwilliger op de Liniepont? Zo'n tien jaar geleden zag ik een advertentie waarin gevraagd werd om bemanning voor de Liniepont. Het leek me heel leuk om mensen van overal vandaan te ontmoeten op de Liniepont. ,,Dat is echt iets voor jou", zei men. Daarbij had ik de benodigde vaarbewijzen. Het is lang geleden dat we als vriendenclub een leuke gezamenlijke bezigheid zochten en het idee ontstond om onze vaarbewijzen te halen. Terwijl niemand een boot had. Eén avond in de week, een winterperiode lang, leerden we alles voor het vaarbewijs. Het was een theoretische opleiding, want we haalden onze vaarbewijzen zonder ooit te hebben gevaren. Inmiddels vaar ik tien jaar als schipper, afgewisseld met kaartverkoop, op de Liniepont.

Wat voor moois beleef je op de pont? De ontdekking van een zeehond een paar weken gelden vond ik bijzonder. Wat ik nooit vergeet is de ontmoeting met twee mannen die op hun Zundapp aan kwamen rijden en vertelden dat zij als kinderen op deze boot hebben gespeeld. Hun vader voer na de oorlog als pont toen de brug bij Arnhem kapot was. Ondanks verschillende veranderingen, de boot is ruim 100 jaar oud, herkenden zij de boot en konden dingen vertellen waar wij geen weet van hadden.

Doe je meer dan varen met de Liniepont? Tien jaar geleden kwam ik op de Activiteitenmarkt bij de stand van Omroep Houten en heb me aangemeld. Ik ben betrokken bij de programma's 'Ouderen actief' en 'Daar houd ik u aan'. Daarin bevragen wij lokale politici en twee jaar later opnieuw om terug én vooruit te kijken. Daarnaast ben ik vrijwilliger in de Tuin van Jonkheer Ram, waar ooit het kasteel van Schalkwijk stond. De kasteeltuin langs de Tetwijkseweg is opnieuw aangelegd zoals we denken dat het oorspronkelijk was. Op vrijdag werken wij samen met mensen die via WIL. integreren. Zij leren naast de taal samen te werken in de tuin. Daarnaast speel ik 25 jaar trompet in de Muziekvereniging Caecilia en ben lid van Fotoclub Houten. Wij exposeren abstracte fotografie in het najaar in Schoneveld. Het klinkt wel druk en veel, maar veel bezigheden wisselen per seizoen.

Ria wil weten wat je ertoe brengt om allerlei vrijwilligerswerk te doen en vaker weg van huis te zijn dan vóór je pensioen? Ik ervaar het niet alsof ik drukker ben dan vóór mijn pensioen. Sommige dingen komen gewoon op mijn pad. Ik ben er zelf bij. Vanmorgen is het niet druk op de pont, dat kan komen door het weer dat maar zozo is. Voel de rust als de boot stil ligt. Water werkt rustgevend. Soms pak ik er een dichtbundel bij, mijmer wat of praat erover met de collega-vrijwilliger. Gesprekken kunnen diep gaan op de boot.

Ben je geboren en getogen in Schalkwijk? Je bent hier altijd eentje van iemand. Ik ben import, geboren in Amsterdam en kwam via Utrecht en Houten in Schalkwijk terecht. Ik denk dat ik daarom met een frisse blik naar Schalkwijk en de omgeving kijk. Het Eiland van Schalkwijk heeft zoveel moois te bieden: forten, rivieren, de uiterwaarden en dijken. Ik wijs mensen er graag op, ik voel mij gastheer van het eiland.

Wie wil jij over twee weken in de krant terug zien en welke vraag heb je? Christel van Vliet. Zij is één van de gezichten van Atelier Beeldmakers en schrijfster. Ik wil weten waar zij haar inspiratie vandaan haalt.