• Cees op de rand van een lege plantenbak in zijn pas aangelegde tuin. Hij zoekt mensen die het op zijn kosten willen vullen.

    Irene van Valen

Kettinggesprek: ,,Geld is lucht waar we iets van maken"

HOUTEN ,,Mijn werk bij verschillende banken en verkeringsmaatschappijen was saai en dor. Ik wilde geen ABN-kloon worden, maar zocht mogelijkheden en uitdagingen en wisselde een aantal keer van baan. Alle vergaarde kennis zet ik nu in als vrijwilliger", vertelt Cees Stal.

door Irene van Valen

IK ZIE LEGE PLANTENBAKKEN IN JE TUIN, VERTEL EENS? Mijn tuin is verbouwd, want tuinieren is niet meer mijn ding. Het terras is klaar. Alleen de zes grote plantenbakken moeten gevuld worden. Twee heb ikzelf ingericht met Sedum, een snel groeiende bodembedekker. Mijn vriendin Tonny werkt aan een ontwerp voor twee bakken en de laatste twee bakken stel ik beschikbaar voor iemand die geen tuin heeft, maar wel een plek zoekt om te tuinieren. Tonny maakte het kunstwerk dat in de tuin staat. Ze is haptotherapeut en beeldhouwer.

JE BENT NOOIT GETROUWD? Mijn vrouw is anderhalf jaar geleden overleden. We waren 50 jaar samen waarvan bijna 40 jaar getrouwd. Ze klaagde over pijn in haar rug en kreeg na verschillende onderzoeken de diagnose alvleesklierkanker met uitzaaiingen. Ze overleed twee maanden later. Het was een schok haar zo plotseling te verliezen, ik was kapot en stopte tijdelijk met mijn vrijwilligerswerk. Gelukkig vond ik kortgeleden Tonny. Het is fantastisch met haar. We brengen veel tijd samen door.

MET WELK VRIJWILLIGERSWERK STOPTE JE? POWERHouten zou bijna starten, maar ik kon die kar even niet trekken. POWER is een landelijk initiatief en wil mensen helpen om een netwerk op te bouwen. Ervaren begeleiders geven trainingen en helpen anderen bij het zoeken naar een passend netwerk of werkplek. POWER is alsnog vorig jaar gestart. Nu werken er mensen als gids bij het VVV of als chauffeur op de elctrokar.

HOE KOMT HET DAT MENSEN SOMS GEEN NETWERK HEBBEN? Neem mij als voorbeeld. Ik verloor mijn partner. Zij maakte altijd de afspraken met onze vrienden. Toen zij wegviel, bleef ik achter. Ik had weg kunnen zakken in eenzaamheid. Of stel je een vrouw voor die naar Houten verhuist voor de (klein)kinderen, maar ze kent verder niemand en zoekt geen connecties. Ik ga graag met mensen op stap om hen te laten zien wat Houten te bieden heeft en vergroot daarmee hun wereld.

DIT DOE JE VANUIT JE ERVARINGEN IN BEDRIJFSLEVEN? Ja, ik heb gewerkt op management- en directieniveau in de bank- en verzekeringswereld. Het was onzichtbaar en abstract werk. Het ging allemaal om geld en geld is lucht dat we groot maken. Ik zocht uitdagingen om het werk zinvol te maken voor mezelf en anderen, wat me meer klantgericht maakte. Hetzelfde ervoer ik tijdens militaire dienst. We zaten dagenlang werkloos binnen. Dat was goed, want zette aan tot creatief denken. In het zoeken naar een zinvolle daginvulling ontstond het idee van een wetswinkel.

HOE NEEM JIJ DIE ERVARINGEN MEE IN VRIJWILLIGERSWERK? Onder andere bij POWER maar ook als lid van de Nestorkring, een stichting die bemiddelt tussen non-profit organisaties en ervaren managers (nestoren). Ik ben adviseur en werkte onder andere als nestor in de gemeenteraad, bij Kinderdagverblijven, Stichting Welzijn Ouderen en kinderboerderijen. Nestoren werken samen in een organisatie om te zoeken naar oplossingen voor ontstane problemen. Zij onderzoeken de grenzen, zoeken belanghebbenden of brengen organisaties bij elkaar om samen sterker te staan. Een voorbeeld is het begeleiden van de reorganisatie van een groot kinderdagverblijf.

JAN KOSTER VRAAGT WAAROM VERSCHEIDENHEID IN VRIJWILLIGERSWERK ZO BELANGRIJK IS? Ik ben vrijwilliger bij organisaties als de Adviesraad Sociaal Domein, het KBO, Probus en de Studiekring. Overal breng ik mijn kennis mee en leer van anderen. Die verscheidenheid van kennis helpt verbinding te maken met organisaties onderling. Soms vullen ze elkaar zo goed aan dat door samenwerken ze de competenties versterken en veranderingen mogelijk maken. Dat is toch bijzonder werk?

WIE WIL JIJ OVER TWEE WEKEN TERUGZIEN IN DE KRANT? EN WELKE VRAAG HEB JE? Maarten Zijdels leven is bewogen. Hij is lichamelijk beperkt, wiskunde leerkracht en lid van de WMO werkgroep. Mijn vraag aan hem is: Waar haal jij de energie vandaan om je in te zetten voor kinderen in de buurt?