• Burgemeester Gilbert Isabella met de drie helden, v.l.n.r Jordi, Julius en Ton.

    Irene van Valen
  • De burgemeester overhandigt een bos bloemen en cadeau.

    Irene van Valen

Burgemeester zet helden in het zonnetje

HOUTEN Het drietal Ton Buining, Jordi Adelaar en Julius Cephes verrichtten op 18 juli jongstleden een heldendaad. Zij redden twee drenkelingen, een echtpaar uit Nieuwegein, uit het water. Alle reden voor Burgemeester Gilbert Isabella om hen op vrijdag 6 september om 11.30 uur in het zonnetje zetten.

door: Irene van Valen

TE WATER GERAAKT Terwijl de drie mannen, chauffeur en bijrijders, met hun vuilniswagen de Lekdijk ter hoogte van Fort Honswijk op reden, kwam hen een auto tegemoet. Ze konden moeilijk uitwijken wat door de bestuurder van de auto werd opgemerkt. De autobestuurder besloot achteruit terug te rijden om zo ruimte te geven aan de vuilniswagen. Daarbij miste hij de bocht in de weg en reed het water in. Zodra de mannen in de vuilniswagen dat zagen, bedachten zij zich geen moment. Ze renden de wagen uit en sprongen het water in. De derde, Julius, die achterop de wagen stond belde ondertussen 112.

BENARDE SITUATIE De auto belande op zijn kop in het water. De wielen staken er net bovenuit. De deuren waren bij het omgaan automatisch vergrendeld, waardoor de mannen onder water de deuren niet konden openen. Ze kregen het voor elkaar om de auto op zijn kant te zetten, waardoor ze aan één kant toch de deur open kregen om zo de inzittenden te redden. Volgens de mannen was de vrouw in shock. Het echtpaar wil verder niet in de publiciteit treden.

HELDEN Toen de burgemeester hoorde van deze heldendaad wilde hij het hele verhaal horen en de mannen in het zonnetje zetten. ,,Daar zitten jullie dan met de armen over elkaar, maar jullie verrichten een heldendaad,"  begon de burgemeester het gesprek. Waarop de mannen vooral reageerden met de opmerking: ,,Dit doe je als je zoiets ziet gebeuren. Je redt mensen. Anders waren ze nu dood." Er klonk bescheidenheid door in hun woorden en gedrag. Zij zijn van niet denken, maar doen, zeker als elke seconde telt!

TROUWE WERKERS De burgemeester sprak hen lovend toe en gaf hen een bos bloemen en een cadeau. Voorafgaand aan het officiële gedeelte hoorde de burgemeester de mannen uit over hun werk en vroeg of de leiding bij SUEZ wel aardig voor ze was. Er klonk gelach. Het feit dat in ieder geval één van hen ruim 20 jaar bij SUEZ werkt zegt voldoende. Ze zijn tevreden met hun baas en het werk. Ze zijn er niet vies van om hun handen vuil te maken. De burgemeester informeerde naar de routes en hoe vaak een wagen geleegd wordt. Waarop Ton antwoordde: ,,We rijden geen vaste routes, het is net op welke wagen je zit. Soms moeten we in één wijk drie keer terug om te lozen." Op de vraag of ze wel eens gekke dingen in afvalcontainers aantreffen was het antwoord: 'Ik kwam eens een brommer tegen." Ze vertelden dat sinds de invoering van de kliko's het ophalen van huisvuil veiliger is, want met de afschaffing van de vuilniszakken verdwenen veelal de ongelukken door scherpe voorwerpen. Daarbij is beschermende kleding ook belangrijk.

BESCHEIDEN Teamleider Malou sprak vol trots: ,,De mannen hebben gedaan wat ze konden en daarmee levens gered. Hun bescheidenheid siert ze. Ze voelen zich geen helden maar deden wat moest gebeuren. Voor de rest willen ze gewoon hun werk doen." De burgemeester liet niet na te zeggen dat hij fantastisch vindt wat ze deden en sloot af met: ,,Wat er ook gebeuren mag in de toekomst, ik reken op jullie."