• Martin in de kapel bij een reliek die zijn moeder voor hem maakte. De kapel is regelmatig open voor stilte, persoonlijk gebed of het aansteken van een kaarsje.

    Irene van Valen

Afscheid van dominee Snaterse: ,,Ik breek door en ga ervoor"

HOUTEN Na bijna tien jaar als dominee gewerkt te hebben in de Opstandingskerk neemt Martin Snaterse 19 januari afscheid. ,,Ik wisselde vier keer eerder van kerkgemeenschap. Deze keer doet het me meer dan de vorige keren, want ik ervaar een grotere verbondenheid. Onze kerkdiensten zijn inhoudelijk sterk met een goed doordachte boodschap en goede voorbereidingen. Door de jaren heen ontstond een meer gemêleerde gemeenschap. Dat is goed, want dat maakt toegankelijker."

Irene van Valen

LOSLATEN In juni 2010 startte Martin als dominee van de Opstandingskerk. Hij was toe aan iets nieuws. Houten was geen onbekende plaats, want familieleden wonen hier, mensen uit Utrecht verhuisden hierheen en bezoeken deze kerk en verschillende leden komen uit de Charismatische Werkgemeenschap. Dat is een groep christenen van alle leeftijden en kerken die zoeken naar verdieping en verbreding. ,,Nu is het tijd om deze kerk los te laten en te voorkomen dat ik vergroei met de organisatie. Loslaten vind ik lastig, want ik ben niet goed in mezelf overbodig maken of onmisbaar zijn. Toch weet ik dat dingen doorgaan zonder mij", zegt Martin.

STIJLEN ,,De Opstandingskerk kent veel muzikaliteit, werkt zeer functioneel en is een plek waar mensen met verschillende zienswijzen, geloofsstijlen en uit verschillende culturen goed samen komen. Naast een traditionele en rustig dienst, waarbij gezongen wordt uit de gezangenbundel, bieden we een uitbundigere dienst die de zintuigen prikkelt en waar ook modernere muziek wordt begeleid door een combo", legt Martin uit.

HERINNERINGEN ,,Ik maakte prachtige momenten mee in de afgelopen jaren. Daarbij denk ik aan de doop van een aantal volwassenen. Zij vonden een thuis in onze kerk en bij God. Een van hen was een moslima. Zij werd christen en straalt nog steeds. Daarnaast maakten een paar oudere mannen bewust de keus zich te laten dopen. Naast alle mooie herinneringen heb ik veel geïnvesteerd in een goed georganiseerde gemeenschap waardoor het werk naar buiten niet voldoende aan de orde kwam. Soms vroeg ik me af: moet ik niet vaker in het café zitten? Wel steunen we organisaties die buiten de kerkmuren om van betekenis zijn voor Houten. Denk aan het Wereldhuis. We gingen naar buiten tijdens Allerzielen en deelden kaarsen uit. Deze activiteit zetten mijn collega, Rebecca Onderstal, en ik op. We vroegen aan voorbijgangers voor wie zij een kaarsje aan wilden steken, waarop mooie en soms rauwe gesprekken volgden. Dat zijn de echte levensverhalen. Die hoor ik graag meer."

MEENEMEN Het afscheid stemt Martin verdrietig. Hij zal de contacten en verbondenheid missen. Hij laat een plek achter waar veel muziek klinkt, een goede kerkenraad de gemeente leidt en betrouwbare mensen samenkomen. Hij gaat werken in een dorpskerk in Hoogland, bij Amersfoort. ,,Het is een stuk kleiner en daarom overzichtelijk. Daar zijn muzikale en creatieve leden en de wens te verduurzamen trekt me aan. Zij bewerken bijvoorbeeld een moestuin voor de Voedselbank. De verdieping die ik hier ervaar, het delen van levensverhalen en ervaringen waar mensen God zien, maakt het geloof persoonlijk en zet ik daar door. Ik voel een oprecht verlangen om te weten wat God aan mensen wil vertellen en wat wij voor de wereld kunnen doen. Ik wil in de buurt investeren en ga samenwerken met onder andere de Rooms Katholieke parochie. Ik heb er zin in om daar te gaan werken", vertelt Martin. Iets dat blijft is vogelen, een hobby van Martin. Hij telt, inventariseert, bekijkt en onderzoekt vogels en hun gebied. Als jongen van acht en wonend in Huizen fietste hij naar de Eempolder om vogels te spotten. Dat pakt hij weer op. Een eerste vogelafspraak staat gepland.

AFSCHEIDSCADEAU Martin biedt de gemeente een concert aan van Jeroen Zijlstra. Deze start 19 januari om 14.00 uur in de Opstandingskerk. ,,Ik verheug me op het horen van mijn lievelingslied Breek. Het lied is een gebed, een zegen. Waar ik gebruikelijk gewend ben mijn emoties onder controle te houden, hoop ik dat ik bij mijn afscheid mijn emotie kan laten zien. Misschien bij het horen van dit lied, want ik breek door en ga er voor."