In Memoriam Gijs Jonkers

HOUTEN - Oud-wethouder en gemeenteraadslid van de gemeente Houten Gijs Jonkers is vorige week donderdag 9 juli overleden. Gijsbert Antonie Jonkers werd geboren in Utrecht op 24 juni 1925. Hij was getrouwd en kreeg drie kinderen.

Vele jaren heeft Jonkers zich ingezet voor Houten. Hij was lid van de gemeenteraad van de gemeente Houten van 1966 tot 1993, eerst voor de ARP en later het CDA, waarin de ARP opging. Hij was in deze periode ook enige tijd fractievoorzitter. Tussen 1974 en 1993 was hij wethouder en lid van meerdere colleges van burgemeester en wethouders. Zijn inzet, betrokkenheid en verantwoordelijkheid gedurende zijn wethouderschap zijn onlosmakelijk verbonden met de eerste groeitaak van Houten. Toen hij afscheid had genomen als wethouder en niet meer actief was in de Houtense politiek kwam hij terug als één van de oprichters van Houtens Belang dat in 1993 werd opgericht. Toen de discussie over een tweede groeitaak voor Houten speelde, sprak Jonkers zich uit voor het in tact laten van Houten zoals het was en voor het bouwen van Schalkstad. Het CDA was het niet eens met deze opvatting en wilde een tweede groeitaak gewoon in Houten bouwen. Van 1994 tot 2000 was Jonkers gemeenteraadslid voor Houtens Belang.

Van 1958-1970 was Jonkers werkzaam bij de provincie Utrecht. Er waren destijds 123 waterschappen in de provincie. Jonkers adviseerde over reglementen en keuren en hij stimuleerde en begeleidde waterhuishoudingsprojecten waaronder het berekenen en stichten van nieuwe gemalen. Van 1970 tot 1971 was hij hoofd technische dienst van de waterschappen Honswijk, Schonauwen, Sterkenburg en Uiterwaarden

Daarna was hij tot zijn pensionering in 1990 hoofd van de technische dienst van het waterschap Kromme Rijn. Het wethouderschap van de gemeente Houten was parttime, naast de gewone baan.

In 1990 ontving de heer Jonkers een Koninklijke onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Naast zijn grote verdienste als politicus is Jonkers onder meer lid geweest van de kerkeraad Hervormde Gemeente Houten.

"Een gouden kerel voor de Houtense politiek", zegt Mans Vulto (CDA). "Buitengewoon gedreven. Een hele bepalende wethouder. In heel belangrijke mate verantwoordelijk voor het concept van Houten."

Eli Miltenburg (CDA) omschrift Jonkers als een rasbestuurder. "Hij heeft veel voor Houten betekend. Het was niet iemand die die dingen deed om populair te worden. Het belang van de gemeente Houten stond voorop." Volgens Miltenburg werkte Jonkers vanuit zijn eigen overtuiging, maar wist hij goed dat het belangrijk was om medestanders te krijgen. De overstap naar Houtens Belang werd door Miltenburg betreurd.

Co Uijtewaal (CDA) herinnert zich Jonkers als een rechtschapen man. "Een slimme man, een harde werker die met beide benen op de grond stond. Een goed bestuurder."

"Gijs was één van onze belangrijkste adviseurs met zijn ervaring ", zegt Reni Lubberdink (Houtens Belang) over Jonkers bijdrage aan Houtens Belang. "We zijn hem veel verschuldigd."

De begrafenis heeft op dinsdag 14 juli plaatsgevonden.(JvA)