• Sara, Fleur, Lara, Nina en Noa dansen op 25 tot en met 28 december mee met de kerstvoorstelling Alice in Winterwonderland in Den Haag.

    Hans Groen

Meiden van Stardance op het podium

DEN HAAG/HOUTEN Sara, Fleur, Lara, Nina en Noa dansen op 25 tot en met 28 december mee met de kerstvoorstelling Alice in Winterwonderland van De Dutch don't dance division, in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Noa is 13, de anderen zijn 11 jaar oud. Op dit moment trainen ze twee keer per week voor deze voorstellingen.

Agnes Corbeij

De meiden dansen allemaal in een van de jong talent klassen van dansschool Stardance in Houten. De dansschool stuurde een mail rond over de audities, uiteindelijk deden er negen dansers van Stardance mee. Deze vijf werden dus gekozen en komen op het grote podium te staan. In totaal deden meer dan 300 dansers auditie, van jong tot oud. De totale cast bestaat uit zo'n 150 dansers en acteurs, kind tot professional, jong en oud.

EMOTIES De meiden dansen al jaren - een aantal al vanaf hun tweede jaar - en genieten daar volop van. Noa: "Ik vind dansen heel leuk, ik kan mijn emoties erin leggen." Sara sluit hierbij aan: "Als ik verdrietig ben, ga ik dansen en dan voel ik me weer goed." Allemaal dansen ze verschillende stijlen, zoals ballet, urban en modern. In de Jong Talent Klas krijgen ze extra moeilijke stijlen aangeleerd.

Het doen van auditie was spannend. Nina: "De trein ging kapot bij Zoetermeer. We moesten met de tram verder. Het was erg spannend of ik de auditie op tijd zou gaan halen. Gelukkig was ik nog precies op tijd." Maar ook zonder problemen met de trein was het al spannend genoeg. Fleur: "Ik was zenuwachtig. Maar ik was met mijn vriendin en toen probeerden we het een beetje te vergeten dat het een auditie was. En we zeiden dat het gewoon een leuke ervaring was."

GILLEN Dat was het ook, maar om achteraf te horen dat je door bent, is toch ook wel heel gaaf. Noa en Lara moesten gillen. Fleur had gemengde gevoelens. "Ik was enorm blij dat ik door was, maar ook wel teleurgesteld, omdat mijn vriendin niet door was."

Twee keer per week reizen de meiden naar Den Haag om te oefenen voor de voorstellingen. Dat brengt de nodige drukte met zich mee. Nina: "De repetities vind ik hartstikke leuk. Alleen jammer dat ik hierdoor de hockeytraining moet missen." Nina heeft er alle vertrouwen in dat ze alles op tijd gaat leren. "De balletjuf is wel streng maar dat snap ik wel omdat alles natuurlijk perfect moet zijn."

BLAUWE PLEKKEN Ook fysiek eisen de trainingen hun tol. Fleur: "Ik moet bij een dans een koprol maken en dan rol ik over twee botjes bij mijn ruggengraat en dat doet pijn. De eerste twee weken had ik veel blauwe plekken, maar nu wordt het steeds minder."

De meiden hopen dat er veel mensen komen kijken. Lara: "Dit is het eerste 4e Tsjaikovski ballet ter wereld. En omdat het gewoon zó cool is hoe het eruit gaat zien met dans én decor! Ik denk dat iedereen die ernaar gaat kijken denkt 'woooooow'."