Megatransport Nationale Museumweek

UTRECHT Een glanzend goud megatransport reed woensdagavond 13 april door het centrum van Utrecht om de 'Hondekop' (12 meter lange trein) naar het Domplein te vervoeren. De trein reed vanaf het Spoorwegmuseum naar het Domplein rijden waar de

trein komt te staan. Donderdag wordt de trein op de juiste plek gezet en verder aangekleed. Vervolgens wordt op vrijdagochtend om 11.00 uur de Nationale Museumweek met de Gouden Mat54, oftewel 'Hondekop', officieel geopend.

HONDEKOP Met de onthulling op het Domplein van de gouden 'Mat54' oftewel 'Hondekop' start ook de tweede Nationale Museumweek. Passanten zullen vanaf 15 april drie dagen lang verrast worden met de grote, gouden trein waarvan het orgineel het hele jaar in het Spoorwegmuseum te zien is. De 'Hondekop' had de uitgesproken voorkeur van de Museumkaarthouders die dit jaar het eerste Gouden Pronkstuk mochten kiezen. Dit pronkstuk won met een overtuigende meerderheid (58% van de 30.000 stemmen). Het Domplein is gelegen in het historische hart van Utrecht waar in het Museumkwartier interessante musea het bezoeken waard zijn.

ROBUUST De komst van de 'Mat54' baarde aan het einde van de jaren 50 veel opzien. Door zijn robuuste vorm zag hij er anders uit dan de daarvoor gebruikelijke stroomlijnmodellen. Door deze vorm krijgt hij al snel de bijnaam 'Hondekop'. In de jaren 70 was de 'Hondekop' de belangrijkste trein van het intercitynetwerk. Hoewel hij in 1996 uit dienst wordt genomen, rijdt de trein nog steeds voor Het Spoorwegmuseum.

PRONKSTUKKEN Tijdens de tweede Nationale Museumweek die plaats vindt van 16 tot 24 april staat heel Nederland in het teken van musea, kunst en erfgoed. 500 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Vijf ervan worden opgeblazen tot indrukwekkende en confronterende grootte waardoor niemand meer om 'Ons Echte Goud' heen kan. Op maandag 18 april in Kampen (Drinkhoorn van het Sint Anna- of Rijnschippersgilde), dinsdag de 19de in Middelburg (Eva), woensdag de 20ste in Leeuwarden (Zwaard van Grutte Pier) en donderdag 21 april in Maastricht (Mosasaurus) zijn de andere onthullingen.

MUSEUMVERENIGING De Nationale Museumweek is een initiatief van de Museumvereniging, de brancheorganisatie voor musea in Nederland. De vereniging wil zo veel mogelijk inwoners van Nederland kennis laten maken met prachtige museumcollecties door hen te prikkelen, te verrassen, te inspireren met kunst en erfgoed, met ons aller museumschatten: 'ons échte goud! ' Het beoogde resultaat is een sterkere reputatie van musea en meer waardering voor museale collecties bij het grote publiek. De Nationale Museumweek

wordt mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij.