• Zonnebloemvrijwilligers Wilma van der Zwaag, Thea Peters en Ronald Westerveen

    John van Amerongen

Meer zichtbare Zonnebloem

HOUTEN De Zonnebloem timmert aan de weg en wil meer zichtbaar worden. Meer zichtbaar voor nieuwe gasten die hulp van de Zonnebloem kunnen gebruiken, maar ook wil de Zonnebloem meer zichtbaar zijn voor mensen die het leuk vinden om andere mensen te helpen als vrijwilliger voor de Zonnebloem. De Zonnebloemafdelingen Vianen, Houten en de afdeling Schalkwijk, Tull en 't Waal organiseren daarom op 30 mei een informatieve avond in Theater Aan de Slinger in Houten. Het bekende cabaret/mentalistenduo Rob & Emiel trekken de rode draad door het programma.

John van Amerongen

"Iedereen denkt dat het bij de Zonnebloem alleen dat het voor oude mensen is", zo zegt Wilma van der Zwaag van Zonnebloemafdeling Schalkwijk, Tull en 't Waal en 't Goy. "Dat is niet meer zo. Het is voor alle leeftijden." De Zonnebloem richt zich naast ouderen ook voornamelijk op mensen tussen de 40 en 65 jaar die fysiek beperkt zijn. De avond is ook bedoeld voor mensen die eventueel vrijwilliger willen worden. Op de avond worden informatieve filmpjes over de Zonnebloem getoond. Deze drie Zonnebloemafdelingen vormen een cluster van drie afdelingen binnen regio Lekstroom en werken hierin samen. Het theater stelt de zaal ter beschikking.

DANKBAAR "Het is heel dankbaar werk", zo zegt Thea Peters van Zonnebloemafdeling Vianen. "Je merkt dat mensen dankbaar en blij zijn." Vrijwilligers merken dat bij de huisbezoeken die ze bij mensen afleggen of tijdens een Zonnebloemactiviteiten die ze helpen organiseren. "Mensen zitten gewoon op je te wachten en zijn blij dat je er weer bent", zo zegt Thea. Tegenwoordig gaan vrijwilligers van de Zonnebloem er ook meer met gasten van de Zonnebloem op uit. Gewoon met zijn tweeën bijvoorbeeld naar de dierentuin of ergens anders naar toe. "De bedoeling is om met zo'n 1 op 1 uitje een wens te vervullen", zo zegt Thea. Natuurlijk mogen mensen van huisbezoeken of 1 op 1 activiteiten ook naar Zonnebloemactiviteiten komen. "Lotgenoten ontmoeten is ook belangrijk."

AAN DE WEG TIMMEREN Bij een rondgang in Houten Zuid merkte Zonnebloemafdeling Houten dat mensen de Zonnebloem vaak niet kennen zo vertelt Ronald Westerveen van die afdeling. "We willen dat mensen weten dat we er zijn en dat we leuke dingen doen. Onbekend maakt onbemind." Ze zijn alle drie vrijwilliger bij de Zonnebloem en vinden het leuk om te doen. Je leert andere vrijwilligers, maar ook andere gasten van de Zonnebloem kennen.

SPECIALE AVOND De Zonnebloem organiseert 30 mei een leuke informatieve avond voor mensen tussen de 40 en 65 jaar die fysiek beperkt zijn en mensen die mogelijk als vrijwilliger voor de Zonnebloem iets willen doen. "De insteek is bekendheid en het vinden van vrijwilligers", zo zegt Wilma. Entree inclusief twee drankjes €5,-. De avond start om 19:45. U moet zich wel voor 20 mei voor de avond aanmelden via Zonnebloem.zichtbaar@gmail.com