• Marlé Janssen met haar duikmuts- en eiland trofeeën

    John van Amerongen

Marlé Janssen duikt mee

HOUTEN Het klinkt nog ver weg, maar over een paar weken is al weer bijna zover.  Dan vindt op 1 januari in de Rietplas voor de 16e maal het grootste- en kortst durende evenement van de regio plaats: de Nieuwjaarsduik Houten. Om klokslag 12 uur zal Marlé Janssen, bekend van haar deelname aan Expeditie Robinson 2017, een van de vele deelnemers zijn die het koude water van de Rietplas inrennen. De Nieuwjaarsduik van Houten is inmiddels, qua omvang van deelnemende sportievelingen,  de 14e van Nederland.

De Houtense Nieuwjaarseditie kreeg wederom het UNOX Nieuwjaarsduik predicaat. Het voldoet daarmee aan alle voorwaarden van een Nieuwjaarsduiklocatie.

In maart zag ze op televisie dat 'niet BN'ers' zich konden aanmelden voor het programma Expeditie Robinson. Marlé: "Ik dacht met het overleven van vijf Houtense Nieuwjaarsduiken een aardige voorbereiding te hebben gelegd voor een volgende prestatie stap. Hoe gaaf zou het zijn om te overleven op een tropisch eiland?" Zij nam een persoonlijke videofilmpje op met de reden van haar deelname en volgde een oproep in het Houtens Nieuws om op haar te stemmen. Ondanks dat ze "maar" 500 stemmen kreeg werd ze geselecteerd, doorstond twee selectiedagen en kreeg te horen dat ze een van de vier 'niet BN'ers' was die mee mocht doen.

Marlé: "Deelname aan de Nieuwjaarsduik heeft overeenkomsten met de Expeditie. Je moet je grenzen verleggen en je blijkt tot veel meer in staat dan je denkt. Of je nu levende insecten moet opeten of het ijskoude water inlopen, het is een kwestie van gewoon de knop omzetten. Het enige verschil is wel dat je na afloop van de duik lekkere warme erwtensoep en rookworst krijgt maar op ons eiland zelf je eten moest zoeken. Deelname aan de Expeditie en de Nieuwjaarsduik hebben trouwens nog meer overeenkomsten, je kan er na afloop zo eindeloos over doorpraten".

Marlé: "Ik heb bedacht met de kamprugzak te komen en op mijn sandalen. Die laatste moeten mij dit keer dan niet tegen het bloed hete- maar ijskoude zand beschermen. Afdrogen doe ik dan ook maar in stijl met mijn blauwe kampdoek".

Iedereen die het spektakel wil bijwonen krijgt als dank op het strand een gratis kop warme erwtensoep aangeboden. Stimuleren, motiveren en enthousiasmeren noemt de Stichting dat. Het Houtense evenement bestaat immers bij de gratie van de deelnemers, hun toeschouwers en lokale sponsoren.

Voor de deelnemers aan de duik wil de organisatie ook weer bedrijfsreclame gadgets beschikbaar stellen voor in de verassingstas. Bedrijven die hieraan medewerking willen verlenen, hoe groot of klein de omvang of aantallen ook zijn, ze zijn van harte welkom. (organisatie@nieuwjaarsduikhouten.nl)

Opgave voor de duik is sinds 1 december mogelijk op www.nieuwjaarsduikhouten.nl.  Hierop is alle deelname informatie te vinden.  Laat je niet verassen en geef je snel op want het maximaal deelnemers is gesteld op 700 en vol = vol