• Muziek en gezelligheid kleuren het leven van Marie-José

    Irene van Valen

Marie-José is op haar plek

HOUTEN Ik hoor pianomuziek. Het stopt zodra ik op bel druk. De 46 jarige Marie-José van Nuland – de Wit, een vrouw met een donkere bos krullen en grote glimlach, opent de deur en heet me welkom. Bert van der Horst stuurde me met de vraag bij welke band zij in het voorprogramma zou willen spelen. Ik wil echter eerst iets anders weten.

door Irene van Valen

Speelde jij piano? ,,Nee, dat was mijn dochter Cato, onze jongste dochter. Haar broer en zus heten Teun en Geertje. Hun vader, mijn man is Toon. Ik ben toetsenist bij de Houtense coverband Sustained."

Hoe ontstond Sustained? ,,Wij kennen elkaar van het jongerenkoor van de katholieke kerk. Iedereen was actief in één van de commissies. Niemand viel buiten de groep, je paste altijd ergens bij. Wat familieleden en vrienden speelden in de combo, maar wilden meer dan dat en startten Sustained. We spelen met zeven muzikanten en de geluidsman, Bert."

Bij welke band zou je in het voorprogramma willen spelen? ,,Bij Doe Maar, dan zijn ze weer samen. Vroeger was ik geen fan, nu vind ik het lekkere muziek. Dat Henny Vrienten zijn liefde voor de basgitaar doorgaf aan zijn zoon vind ik bijzonder. Hij bleef groeien, bijvoorbeeld door te schrijven voor de musical Petticoat. Groei is belangrijk."

Hoelang bestaat Sustained? ,,We bestaan 30 jaar en hopelijk nog veel langer. We hebben het gezellig met elkaar en delen onze liefde voor muziek, daarom bestaan we nog. Na rustigere periodes, pakken we de draad met gemak weer op. Evengoed gaan we op uitnodiging naar Hamburg voor een optreden van drie kwartier en plannen direct een weekend weg. Lol, goede gesprekken, lekkere drankjes en klaverjassen maken het onvergetelijk."

Wat is jouw plek in Houten? ,,Ik ben hier geboren en getogen. Ik bezocht vroeger schuurfeesten en disco's in Brabant. Met de groei van Houten groeiden de voorzieningen en Utrecht is dichtbij. Een vriendenclub richtte acht jaar geleden Klaverjasclub Houten-Zuid op, naast de al bestaande Klaverjasclub Houten. Het waren mannenclubs. Tot wij klaverjasclub Traag Troef oprichtten, een vrouwenclub. We spelen wel, maar het is vooral heel gezellig door veel geklets. Eens per jaar is het Houtens Open in de Grund. Iedereen kan zich voor €5,- inschrijven. Jong en oud vinden elkaar hier."

Wat krijgt de winnaar? ,,De beker natuurlijk. Die mag een jaar thuis staan. We spelen rondom een thema. Bijvoorbeeld: Wat handig, maar waar laat ik het? Toen was een gourmetstel of epileerveer te winnen. De hoofdprijs wordt bepaald door de winnaar zelf."

Je hebt het vaak over samenzijn en gezelligheid ,,Beide zijn heel belangrijk. Ergens bij horen, je gezien weten en meetellen, is goed voor het zelfvertrouwen. Het maakt alles leuker en is pure rijkdom. Sinds mijn vader op mijn negentiende overleed koester ik het samenzijn met familie en vrienden veel meer."

Wie nodig je uit voor het volgende gesprek? ,,Mijn nicht, Corine Lutz. Ze werkt bij de Hartstichting en bereidt zich voor op een fietstocht naar Parijs. Ik wil weten of ze er klaar voor is."