Maatschappelijke betrokkenheid bij 14e Nieuwjaarsduik Houten

Hekwerk

Erik Akkerman, bestuurslid van de stichting Nieuwjaarsduik is ook dit jaar weer zeer gelukkig met de grote lokale betrokkenheid voor het evenement. "Al jaren kunnen wij rekenen op een constante groep kleine- en grote ondernemingen uit Houten en omstreken die iets teruggeven aan de samenleving". Een ongelooflijk belangrijke maatschappelijke betrokkenheid. Akkerman: "Dankzij Bouwbedrijf van Rijn en Hamoen Bouw kunnen wij nu de omkleedlocatie verplaatsen van het fietspad naar het graffelveld direct naast het strand. Daar wordt met hekwerk een afgeschermde omkleed voorziening gerealiseerd. Het fietspad blijft daarmee weer helemaal berijdbaar".

RTV Utrecht uitzending

Niet alleen bedrijven zijn de achillespezen van de Nieuwjaarsduik Houten. De organisatie zou niets zijn zonder de tientallen vrijwilligers die ook belangeloos meehelpen. Gadgets worden door hen verzameld en in deelnemerstasjes gestopt, dranghekken geplaatst, vlaggen en banners in de grond gezet, foto's geschoten en beelden vastgelegd en niet onbelangrijk tientallen liters soep en 300 rookworsten verwarmd. Bernard Brosi uit Nieuwegein is al jaren één van hen. Brosi: "Een van de bestuursleden vroeg mij ooit, vanwege mijn verbondenheid aan de brandweer Utrecht en Reddingsbrigade IJsselstein, om eens te komen kijken. Ik heb altijd wel een foto-, of filmcamera bij mij en die heb ik gelijk maar ingezet. En dat doe ik inmiddels al jaren met heel veel plezier". Brosi komt altijd met een auto vol aan audiovisuele spullen. "Het is mijn uitdaging om precies de juiste foto's te nemen of met de filmcamera beelden vast te leggen op de meest leuke- en actiefste momenten. Vorig jaar was de snelste deelnemer in precies 20 sec het water in gerend en er weer uit. Dat is topsport onderhand " vertelt hij met een glimlach. De mooiste herinneringen heeft hij aan de duik van 2011. Toen moest de brandweer er aan te pas komen om een groot gat in het ijs te zagen. Daarmee werd het Houtense evenement gered terwijl heel veel andere Nieuwjaarsduiken werden afgelast. Dankzij Brosi lukt het de organisatie elk jaar weer om in de Nieuwjaarsuitzending van RTV Utrecht te komen. Brosi:"Zodra de deelnemers uit het water zijn, pak ik mijn opname apparatuur in en rijdt in één streep naar de RTV studio in Utrecht. Bijna altijd ben ik als eerste en wordt ontvangen met oliebollen". Bruikbaar regionieuws moet er ook natuurlijk als eerste zijn vindt hij. Als Brosi Houten uitrijdt beginnen de eerste deelnemers al aan de lekkere warme chocolademelk, erwtensoep met worst of het ontvangen van de jubilarismedailles.

Aanmelden voor de Nieuwjaarsduik kan digitaal via www.nieuwjaarsduikhouten.nl. Een site dat ook boordevol staat met foto's filmpjes en media artikelen van alle 13 voorgaande edities. Het spektakel volgen kun je ook via Facebook: NieuwjaarsduikHouten en Twitter (njdhtn@nieuwjaarsduikhouten).