• Franz met het promotiemateriaal dat hij gebruikt op markten

    Irene van Valen
  • Franz ontmoette dit jongetje en gaf hem zijn water

    Franz Spansier
  • Franz was bij de diploma-uitreikingen in december 2018

    Charles Lungu

Zijn hart klopt voor minderbedeelden in Zambia

SCHALKWIJK Toen Franz Spansier in 2015 met pensioen ging, vermoedde hij niet dat hij heel snel een nieuwe invulling zou vinden. ,,Stilzitten wilde ik niet, maar dat ik binnen korte tijd betrokken raakte bij BEZWA voorzag ik niet. BEZWA is een organisatie die een jongerencentrum wil bouwen zodat jongeren zelfstandig worden en vanuit hun kennis van betekenis zijn voor hun omgeving."

Irene van Valen

PERSOONLIJKE CONTACT Franz voelde altijd al een zwak voor minderbedeelden. ,,Ik kom uit een gezin van vader, moeder en vijf kinderen. We hadden het niet breed, maar kwamen niets tekort. Soms aten we alleen in het weekend of op woensdag vlees", vertelt hij. Franz werkte jarenlang voor Verenigingen Van Eigenaren door hen de organisatorische zaken uit handen te nemen. Eerste als werknemer bij een woningbouwvereniging, later als ZZP'er met personeel. ,,Ik herkende tijdens mijn werk weleens de problemen van mensen. Dan nam ik werk mee naar huis, zodat ik overdag meer persoonlijk contact kon maken", legt Franz uit.

BEZWA Na zijn pensionering kwam Franz via de Lutherse kerk in contact met Klaas Zwanepol, één van de oprichters van het BEZWA Jeugdcentrum. Hij zocht een penningmeester. Daar voelde Franz wel voor. Het in 2015 opgerichte BEZWA Foundation zamelt geld in voor een Jeugd- en Opleidingscentrum in Zambia. Het ontstond uit een ontmoeting van twee theologen, de leider van de Bethanya kerk in Zambia en Klaas Zwanepol. Zij besloten samen te werken. De naam BEZWA is een combinatie van beide namen. Door het onverwachte overlijden van Klaas in 2018 werd Franz voorzitter en penningmeester en de vrouw van Klaas, Christien Zwanepol, werd algemeen bestuurslid. ,,We zoeken nog een bestuurslid om mee te denken en werken", merkt Franz op. ,,We werken nauw samen met het bestuur van het project in Zambia. Zij sturen regelmatig foto's en ik bezocht twee keer het project."

ALLER ARMSTEN Het Jeugdcentrum ligt in een sloppenwijk in het noorden van Zambia dichtbij Ndola. Een van de eerste investeringen was een maismolen, waarmee mensen mais kunnen laten vermalen. Zij verwerken het vervolgens in maaltijden. Mais is het belangrijkste voedingsmiddel in Zambia. Zo'n zes keer per jaar maken vrijwilligers een maaltijd voor de allerarmsten in de omgeving. Franz vertelt: ,,De laatste keer kwamen 405 kinderen. Ze leerden eerst hun handen te wassen, waarna ze netjes in de rij hun beurt afwachtten en vervolgens een plekje zochten om te eten. Zambianen zijn ontspannen en dankbaar. Ik vergeet nooit een jongetje dat met een autootje speelde. Ik vroeg mijn begeleider aan het kind te vragen of hij misschien wat water wilde. De begeleider vertaalde mijn vraag, waarop het kind 'ja' zei. Het jongetje hield vervolgens de fles vast alsof het een kostbare schat was."

COLLECTEREN Op het Jeugd- en Opleidingscentrum volgen 100 jongeren een opleiding in de elektrotechniek, kleermakerij, computerkunde of catering. Daarnaast biedt de school voorlichting over hygiëne, gezondheid en voedselhulp. ,,We willen graag een groter opleidingscentrum bouwen, waar 400 leerlingen opgeleid worden. Daarnaast willen we de opleidingen tot timmerman en metaalbewerking aanbieden. Daar is geld voor nodig. We hebben toestemming om in de herfstvakantie in Houten te collecteren en staan in november een zaterdag op de Stadhuisbrug in Utrecht. Wilde Ganzen, een organisatie die kleine projecten financiert, steunt ons werk. We hebben 85.000 euro nodig, daarvan betaalt Wilde Ganzen 27.500. Zij besteden later dit jaar aandacht aan dit project in een televisie-uitzending. Om steun te krijgen van Wilde Ganzen, moest het project een niet-gouvernementele organisatie (NGO) worden. Dat betekende dat de kerk die nauw betrokken was, geen invloed meer mocht hebben. Dat was niet gemakkelijk, maar wel belangrijk voor onze onafhankelijke status. Dit alles is mijn kleine bijdrage om de wereld beter te maken. Als dit project in 2022 af is, zie ik wel weer wat er dan op mijn pad komt."