• 30 jarig jubileum Houten

    Rina Knopper

Lions Club Houten viert 30 jarig jubileum

HOUTEN De Cultuurnacht, de Café Bridgedrive, het Heerlijk Houten Festival, het Monopoly-Spel, het Aandeel Houten, Expo Houten, Kunstveilingen, de Muziektent op het Plein, de Skatebaan, Buitenwereld en de Linieloop, allemaal (mede) mogelijk gemaakt door de Lions Club Houten. De club die dit jaar, wel te verstaan afgelopen zaterdag, haar 30 jarig jubileum vierde.

door Rina Knopper

LIONSLEDEN De ontvangst van de leden was - zoals de hele opzet van de club- uiterst gemoedelijk en opgetogen. In de zaal speelde saxofoondocent van het HMC Pierre Roomenburg (ook partner van de Lions), terwijl de gasten elkaar de handen schudden. Erik Steenwelle, de huidige President, opende de middag met een speech waarin hij alle Lionsleden, alle vrijwilligers, alle partners en alle organisaties bedankte voor de inzet van de afgelopen 30 jaar. Daarna werden alle leden van de afgelopen 30 jaar naar voren geroepen. Vervolgens sprak burgemeester Isabella over zijn eerste 100 dagen als burgemeester van Houten. Hij trok daarbij de vergelijking tussen de grote hoeveelheid vrijwilligers in Houten en de Lionsclub Houten. ,,Houtens handelsmerk is dat het een fietsstad is, maar de enorme hoeveelheid vrijwilligers in Houten komt zeker op de tweede plaats." Ter ere van het 30-jarig bestaan van de Lions is er een jubileumboek uitgebracht waarin verschillende leden een toelichting verzorgen en de verschillende projecten worden beschreven. Een mooi naslagwerk dat werd overhandigd aan de burgemeester.

OORSPRONG In 1917 kwamen leden van de plaatselijke zakenclub in Chicago tot de conclusie dat zij hun invloed moesten gebruiken voor méér dan alleen zakelijke kwesties, maar ook hun gemeenschappen en de wereld moesten helpen verbeteren. En op een conventie in Dallas werd dat jaar een eigen grondwet aangenomen -Lions Code of Ethics- en het hoofdbeginsel 'onzelfzuchtige dienst aan anderen' werd onder de titel 'We Serve" vastgesteld.

CODE OF ETHICS Ieder Lionslid gaat akkoord met de Lions Code of Ethics. Dit houdt in dat er geen zakelijke belangen meewegen, er sprake is van onberispelijk gedrag en dat men zich volledig in zal zetten voor maatschappelijke en sociale belangen. Politieke belangen en geloofskwesties zullen nooit ter discussie staan en zijn dus niet van invloed bij besluitvorming over ondersteuning aan goede doelen.

BURGEMEESTER Via burgemeester Bransen, Wim Haan en Rino Jonkers ontstond in 1987 contact met de Lionsclub Nieuwegein, na een periode van onderzoek en het verzamelen van 5 Key members werd uiteindelijk in 1989 met de toevoeging van 14 Chartermembers de Lions Club Houten opgericht. En naast de eerder genoemde mijlpalen heeft de club bijgedragen aan talloze projecten in binnen en buitenland.

TOEKOMST De club richt zich in het heden vooral op de Houtense doelen zoals klimaatverandering, armoedebestrijding en voedselverspilling. Lions Club Houtenb treedt meer uit de achtergrond en stapt naar voren als het nodig is. Er komt meer nadruk op het onderscheidend zijn als Lion. Als Lion word je gekend door je omgeving, je bent niet alleen Lion op een vergadering of een event, je bent altijd en overal een Lion.. Kortom "We Serve".