• Mai Linh kan zich een leven zonder planten niet voorstellen. Ze houdt al van jongs af aan van planten.

    Irene van Valen

,,Je moet planten leren begrijpen"

HOUTEN Zoals er dierenasielen bestaan, zijn er ook plantenasielen. Plantenasiel Houten viert het 5-jarig bestaan op zondag 1 december. ,,Mensen kunnen om verschillende redenen hun planten naar het Plantenasiel brengen. Denk aan een plant die geen match blijkt te zijn met iemand of waarvan de verzorging niet lukt. Een plant kan ziek worden of het wordt cadeau gedaan en past niet bij je. Wij houden van planten en nemen ze liever over dan dat ze weggegooid worden", legt Mai Linh uit. Mai Linh is oprichter van Plantenasiel Houten en beeldend kunstenaar.

door Irene van Valen

JUBILEUM Op donderdag 28 november bestond Plantenasiel Houten precies vijf jaar. ,,Dat vieren we zondag 1 december van 14.00-16.00 uur in de Krachtfabriek, aan de Dijkhoeve 1. Naast taart bieden we groene workshops aan. U kunt een kerststuk maken, een bloempot beschilderen of aan het werk met kleurplaten die op planten geïnspireerd zijn", zegt Mai Linh. De kleurplaten zijn door haarzelf ontworpen. De activiteiten zijn voor alle leeftijden. Natuurlijk kunt u ook planten ruilen of adopteren.

ADOPTEREN ,,We hebben het bewust over het adopteren van een plant, want je koopt 'm niet. We vragen om een vrijwillige bijdrage en gaan ervan uit dat mensen een plant goed verzorgen. Planten hebben geen gezicht, zoals een huisdier, maar het zijn levende organismen die verzorging en aandacht nodig hebben. Je moet een plant leren begrijpen", legt Mai Linh uit. De vrijwillige bijdrage voor het adopteren van een plant kan onder andere bestaan uit een geldbedrag, een zak aarde of door het ruilen van een plant. ,,Het geld dat we krijgen, gebruiken we voor de planten. Denk aan plantenvoeding, potgrond, het huren van een aanhanger en nu eens voor de taart aanstaande zondag."

Mensen kunnen maximaal één plant per maand adopteren. Het Plantenasiel is op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00 -16.00 uur open. In schoolvakanties hangt het af van de openingstijden van de Krachtfabriek. Als het voor mensen moeilijk is om planten te brengen, worden planten opgehaald. Dat doen zij met een bakfiets of ze huren een aanhanger.

CIJFERS Op dit moment staan in de krachtfabriek 322 planten, van groot tot klein. Zij veraangenamen de gemeenschappelijke ruimte. ,,Door de jaren heen zijn 1156 planten gebracht en 778 planten geadopteerd. Ik werk met ongeveer vijf vrijwilligers, waaronder familieleden en krijg regelmatig hulp van de Uitwerking, een organisatie die kwetsbare mensen ondersteunt zodat zij een zinvolle bijdrage leveren aan de maatschappij."

ONTSTAAN Mai Linh kocht negen jaar geleden een citroengeranium en stekte die. Vervolgens deelde ze stekjes uit aan familie, vrienden en nog later aan mensen uit de Benelux. ,,Door open dagen van Houtense Helden in het voormalige politiebureau, waar ik atelier hield, werd ik gezien", vertelt Mai Linh. ,,Het is eigenlijk een uit de hand gelopen project dat nu gehuisvest is in de Krachtfabriek. Nog maar net gestart, brachten particulieren planten als Poederkwasten en Crassula's. Daarna wisten bedrijven ons te vinden. Denk aan kantoren die hun deuren sloten. Soms wilden mensen gewoon van hun planten af, omdat ze niet meer bloeien of mensen verhuisden. We ontvingen eens 50 hydrocultuur planten. Door die te veilen, brachten ze €600,- op. Dat geld doneerden we aan Alpe d'HuZes."