• Buurtbewoners toosten met elkaar op Het Lokaal en de plek die het krijgt in de buurt

    Irene van Valen
  • De opening van Het Lokaal

    Martijn Veerman

Het Lokaal is van iedereen in de buurt

HOUTEN Wie de Putterhaag in rijdt kan niet om Het Lokaal heen. De groene kleur valt op. Het gebouw lijkt een huis, het is echter een ontmoetingsplek. Vrijdag 27 september onthulde wethouder Jana Smith samen met een jonge buurtbewoner Cara (10) het nieuwe logo. Daarmee opende zij Het Lokaal officieel. Tegelijkertijd start de openingsweek die in en rondom Het Lokaal plaatsvindt tot en met 6 oktober.

door Irene van Valen

OPENING Onder de aanwezigen waren veel buurtbewoners. Eén van hen zei: ,,Ik hoop dat Het Lokaal goed gaat lopen, want het is zo'n mooi initiatief." Een ander verzuchtte: ,,Eindelijk kunnen we beginnen, ik heb er zin in. Er is hard gewerkt om hier een succes van te maken." Een derde kwam binnen met een EHBO-doos, legde die in de kast en zei: ,,Ik ben pas geopereerd aan mijn pols, mijn buren waren er toen voor me. Dit is echt van ons." Projectontwikkelaar Peter Kranenburg benadrukte de visie, waarin woorden als samen, delen en vragen centraal staat. Initiatiefnemer Gerben Kamphorst stelde voor op weg te gaan in het vertrouwen dat het goed komt. Hij sprak de wens uit dat geldzorgen nooit nodig zijn. Cara vertelde: ,,Ik wil leren breien en samen eten."

HUISKAMER ,,We hopen voor en door de buurt een huiskamer te zijn. Voor meer huiselijkheid hangen hier gordijnen en ligger er kleden op tafel. In de huiskamer staan een grote centrale tafel en verschillende zithoeken. Daarbij hebben we een grote keuken. Die is al gebruikt door de Feel Good Food Club, een groep jongeren tussen de 25 en 35 jaar, die door van Houten&co gecoacht wordt. Zij bereiden en eten één keer in de maand samen", legt Saskia Brand uit. Zij is met Margrieta Haan één van de initiatiefnemers.

ONTMOETINGEN Mensen ontmoeten elkaar hier door het ontplooien van activiteiten die zij leuk vinden. Hierdoor leren mensen elkaar kennen en krijgen oog voor elkaar. Zo ontstaat een netwerk waaruit verbindingen worden gelegd en hulp vragen makkelijker wordt. Denk aan hulp voor het uitlaten van een hond als iemand ziek is, boodschappen doen of een ritje naar het ziekenhuis. ,,Ieder mens is waard gezien te worden, daar willen we aan bijdragen", zegt Margrieta Haan

ACTIVITEITEN ,,Iedereen heeft wel een hobby of talent om te delen. Ook als je 80 bent, kun je iets voor anderen betekenen. Al is het maar als gastheer of om koffie te zetten. Het is mogelijk een activiteit te organiseren voor groepen van maximaal 15-20 personen. Denk aan een Peutercafé voor kinderen van 0-4 jaar en hun (groot)ouders of een Handwerkcafé. Men kan van elkaar leren. Belangrijk is dat activiteiten niet commercieel zijn en open zijn voor iedereen. Alleen voor materialen kan een onkostenvergoeding worden gevraagd", legt Margrieta uit.

HET LOKAAL Het Lokaal ontstond als bewonersinitiatief vanuit bouwproject Haag en Hof en werd gesubsidieerd door het Oranje Fonds, VSBfonds en Stichting Doen. ,,Initiatieven als dit vinden steun omdat het mensen verbindt. Vanaf nu is Stichting Het Lokaal zelf verantwoordelijk voor de financiën. We willen geld generen door een systeem waarbij mensen als vriend jaarlijkse een bijdrage van €15,- doneren. Bij een jaarlijkse donatie van €50,- kunnen vrienden het hele jaar gratis koffie en thee drinken. Een belangrijke bron van inkomsten zijn de twee Short-Stay eenheden."

SHORT STAY Op de bovenverdieping bevinden zich twee eenvoudig ingerichte eenpersoons woonstudio's. Iedere kamer heeft een eigen keuken en sanitair. De kamers zijn bedoeld voor tijdelijke bewoning. Mensen die onverwacht woonruimte zoeken en te weinig geld hebben voor een kamer in de vrije sector kunnen hier een kamer huren. Denk aan mensen uit het buitenland of iemand die een time out nodig heeft, omdat het thuis niet meer gaat. Een kamer is maximaal negen maanden te huur en kost circa €600,- euro per maand. We vragen om betrokkenheid bij de activiteiten die in de huiskamer plaatsvinden. De verhuur start vanaf 15 oktober 2019. Op www.hetlokaalhouten.nl vindt u  

meer informatie over de openingsweek en ander activiteiten van Het Lokaal. Kom vooral de komende week eens kijken.