• Impressie van het 25 jarig jubileumfeest van De Zonnebloem Houten. Met Ria Valk op het podium.

    De Zonnebloem

De Zonnebloem vierde 25 jarig jubileumfeest

HOUTEN De Zonnebloem is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor mensen van alle leeftijden met een lichamelijke beperking, gasten genoemd. ,,We werken niet alleen voor ouderen, wat veel mensen denken", verklaart Ronald Westerveen. Hij is sinds vijf jaar voorzitter van De Zonnebloem Houten. ,,Mensen denken bij De Zonnebloem aan bootvakanties, maar onze kerntaak is plaatselijk bezoekwerk. Hierbij bezoekt een vrijwilliger een gast met als doel samen een leuke tijd te hebben. Het verbaast me overigens dat we in Houten Noord bekender zijn dan in Houten Zuid. Terwijl wij al 25 jaar een afdeling in Houten hebben."

Irene van Valen

FEEST Het was bij Sjaak Kok thuis dat een groep Houtenaren zich sterk maakte voor een afdeling van De Zonnebloem in Houten. Zij wilden naast de bestaande christelijke vrijwilligersorganisaties een neutrale organisatie. Sjaak bleef, net als voorzitter Peter Boonekamp, tot voor kort actief en betrokken vrijwilliger. Zij waren erbij toen 18 mei het 25 jarig jubileum van De Zonnebloem werd gevierd met een High Tea in het Van der Valk Hotel. Het hotel stelde twee zalen beschikbaar. Toenmalig burgemeester de Jong was aanwezig en Ria Valk was de hoofdgast. Zij kreeg de hele zaal mee met haar muziek. Jubilarissen die al 25 jaar bij De Zonnebloem Houten werkten, werden in het zonnetje gezet. Na het feest bood Van der Valk de vrijwilligers een buffet aan.

WERKWIJZE De Zonnebloem koppelt een gast aan een vrijwilliger. ,,Wij hebben nu 218 gasten en 43 vrijwilligers in Houten. Zij ondernemen samen en naar eigen behoefte activiteiten binnen- of buitenshuis. Denk aan een kopje koffie drinken, naar de stad gaan of een museum bezoeken. Soms organiseren vrijwilligers een groepsactiviteit. Men krijgt altijd een kleine bijdrage van De Zonnebloem. Grote activiteiten worden door het bestuur georganiseerd. Zo voer in oktober een boot over de Linge met 86 gasten en een groep vrijwilligers aan boord.

AANDACHT VOOR VRIJWILLIGERS Voor de vrijwilligers organiseert het bestuur vrijwilligersvergaderingen om elkaar te ontmoeten, ervaringen te delen en zo nodig de vrijwilligers op de hoogte te brengen van nieuwe plannen. Soms wordt een gastspreker uitgenodigd. Zo was er eens een bijeenkomst over dementie of het stellen van grenzen. ,,Door een goede intake bij aanmelding en door vrijwilligersvergaderingen kennen we onze vrijwilligers goed. We hebben een tekort aan jongere vrijwilligers. Jongere gasten ontmoeten toch liefst een jongere vrijwilliger, want de interesses zijn vaak leeftijdgebonden. Omdat wij die jonge mensen missen, melden jongere gasten zich moeilijk aan. Nieuwe vrijwilligers zijn goed voor het voortbestaan en brengen nieuwe dynamiek en ideeën met zich mee. Door te mengen met de huidige vrijwilligers worden kennis en vaardigheden gedeeld. Dat is iets waar ik me voor de toekomst sterk wil maken", legt Ronald uit.

SOLIDE ORGANISATIE ,,Zelf ben ik vrijwilliger geworden omdat ik de doelgroep een dankbare groep vind. Het is bijzonder dat we voor alle leeftijden van betekenis zijn en dat de Zonnebloem een organisatie is waar zich geen schandalen hebben voorgedaan. Ik vindt het een solide en betrouwbare organisatie. Mijn uitdagingen liggen er in om samen met andere vrijwilligers de groep bij elkaar te houden en te zorgen dat iedereen plezier heeft in wat hij of zij doet", vertelt Ronald.BEKENDHEID ,,Het is mooi om te zien hoe verschillende organisaties ons sponsoren. Soms stelt Arval busjes beschikbaar en AlbertHeijn steunt ons met producten die we uitdelen bij het bezoeken van gasten. We zien steunbetuigingen van Restaurant De Engel in de mogelijkheid om bij hen het kerstdiner voor gasten te organiseren. We vergaderden wel eens in de Brandweerkazerne of in het Wellantcollege. We organiseren activiteiten in College de Heemlanden en Theater Aan de Slinger stelde een zaal ter beschikking voor een show van goochelaars Rob en Emiel. Het theater zat vol gasten, vrijwilligers en andere geïnteresseerden uit de regio. Op deze manier vergroten we onze bekendheid. Door het verkopen van loten worden we ook bekender en verkrijgen we inkomsten. Soms verkopen we loten met een stand in de Albert Heijn Oude Dorp of bij Praxis en zo nu en dan krijgen we de opbrengst van ingeleverde statiegeld flessen bij AlbertHeijn. We zijn blij met organisaties die ons een warm hart toedragen. Maar zonder vrijwilligers kunnen wij niet bestaan. Voor hen is mijn grootste dank", besluit Ronald.