• Janneke en Rutger van Valkenburg uit Houten haalden ruim 5000 euro op voor de Voedselbank door de marathon van New York te lopen.

    Familie van Valkenburg

Lopen voor de Voedselbank

HOUTEN/NEW YORK Janneke en Rutger van Valkenburg uit Houten haalden ruim 5000 euro op met hun sponsoractie voor de Voedselbank in Houten. Dat is minder dan ze hadden gehoopt, maar ze zijn vooral heel blij dat het onderwerp weer op de politieke agenda staat.

Agnes Corbeij

Rutger en Janneke maakten zelf een aantal jaren gebruik van de Voedselbank en wilden, nu het met hen financieel weer wat beter ging, iets extra's betekenen voor deze organisatie. Ook zijn ze beiden de laatste jaren fanatiek bezig met bewegen en gezond eten. Daarom besloten ze de marathon van New York te lopen. Beiden liepen de volle 42 kilometer uit.

PUBLIEK Janneke: "Het was echt fantastisch. Het was schitterend weer en er stonden heel veel mensen langs de kant. Alleen daardoor loop je al." De training vooraf was heel goed verlopen. "We liepen steeds op schema en daarom ging het ook goed."

Het doel vooraf was om 15.000 euro binnen te halen, dat zijn de jaarlijkse vaste lasten van de Voedselbank. Janneke: "Sinds wij hiermee bezig zijn, wordt er door de politiek ook over gepraat. De raad heeft zich hardop afgevraagd waarom de Voedselbank eigenlijk huur moet betalen en waarom dat niet gesubsidieerd wordt. Ze doen vreselijk goed werk."

TRUMP Daarnaast is de belevenis in New York het meer dan waard. "De organisatie had een diner georganiseerd en we hebben een expo centrum gezien waar werd opgebouwd voor de verkiezingen. Hillary Clinton zou daar komen." Tijdens de cruciale fase van de verkiezingen in Amerika zaten Janneke en Rutger alweer in het vliegtuig. "Toen wij instapten, lag Trump maar een paar procent voor. Toen we landden in Düsseldorf, hoorden we van de piloot dat Trump de verkiezingen had gewonnen. Er ging een 'oh nee' door het vliegtuig."

TERUG Thuis werden Janneke en Rutger hartelijk ontvangen. "We werden gefeliciteerd door wethouder Van Daalen en er stond een heel ontvangstcomité op het station. Op Facebook had ik meer dan 400 reacties en er waren bloemen en wijn. Het was echt te gek."

Janneke en Rutger blijven hardlopen. "Zeker, ik wil niet meer zonder."