• Liniepont bij Werk aan het Spoel 2016

  John van Amerongen
 • Fietsen aan boord van de Liniepont, blik naar achteren tijdens vaart.

  John van Amerongen
 • Liniepont bij Werk aan het Spoel 2016

  John van Amerongen
 • Wij op de liniepont op de Lek 19-7-2016

  John van Amerongen
 • Fietser verlaat liniepont bij Werk aan het Spoel

  John van Amerongen
 • Liniepont bij Werk aan het Spoel 2016

  John van Amerongen
 • Liniepont bij Werk aan het Spoel 2016

  John van Amerongen

Liniepont zet je over, maar biedt ook minicruise over de Lek

REGIO Voetveer de Liniepont vaart nu sinds begin juli dagelijks tussen 10:30 en 17:15 op de Lek. Het voetveer vaart sinds 2010 en vaart nu dus voor het zevende seizoen op de Lek tussen Werk aan de Groenweg, Fort Everdingen en Werk aan het Spoel. Het bootje zet je niet rechtstreeks over, maar maakt een kleine vaartocht over de Lek. Het veer vervoert voornamelijk recreatieve fietsers en wandelaars en mensen die de verschillende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie willen bekijken. Gisteren hebben we nog een stukje met de liniepont gevaren en zijn afgestapt bij Werk aan het Spoel.

John van Amerongen

De vrijwilligers die op de pont varen genieten met volle teugen van de prachtige omgeving waarin ze hun werk doen. "Ik vind het hartstikke leuk. Bij mooi weer is het een vakantiedag. De mensen zijn eigenlijk altijd vrolijk. Bij slecht weer is het wel eens af zien en zie je bijna niemand", zo vertelde een vrijwilligster vorig jaar. De opstapplaatsen liggen niet zo ver uit elkaar. "Dat is bewust zo gedaan. Anders worden de afstanden te groot en moeten de mensen te lang wachten." Bij elke opstapplaats staat een bord met daarop een 06-nummer. Wanneer de pont niet aanwezig is bij de opstapplaats waar u aan komt, kunt u met dat nummer naar de Schipper bellen en laten weten dat u mee wilt. De pont vaart dus eigenlijk op afroep. Reserveren is niet mogelijk. Sinds 2011 vaart de pont in de maanden juli en augustus dagelijks van 10:30 tot 17:15 uur. De pont is vanaf begin mei tot en met eind september in de vaart en vaart buiten juli en augustus alleen in de weekenden. "Het is eigenlijk een minicruise", zo zei schipper Stephan van der Steen enkele jaren geleden al eens. "Je wordt als passagier niet rechtstreeks overgezet, maar maakt eigenlijk een vaartochtje over de Lek." Op www.liniepont.nl kunt u het actuele vaarschema bekijken. Een voetganger betaalt 1 euro en een fietser 1,50. Het veer wordt gesubsidieerd door de Provincie Utrecht, provincie Gelderland, Het Utrechts Landschap en door de oevergemeentes Houten, Vianen en Culemborg.

RECREATIEVE ROUTE Wij zijn op dinsdag 19 juli vanuit Houten naar Schalkwijk gefietst en toen via de Tetwijkse weg, met een korte stop in de tuin van Jonkheer Ram, naar de Groenweg gefietst en daar linksaf naar de opstapplaats van de Liniepont Werk aan de Groeneweg gegaan. We hebben even gevaren en zijn uiteindelijk bij Werk aan het Spoel van boord gegaan om aan de overkant van de Lek Werk aan het SPoel te bekijken en daarna onze recreatieve fietstocht met enkele tussenstops te vervolgen. We zijn naar Culemborg gefietst en hebben om weer naar huis te gaan de veerpont bij Culemborg genomen en zijn zo via d eLekdijk en de Provincialeweg en de  Schalkwijkseweg weer naar Houten gefietst.