• Rotary
  • Rotary
  • Mondiavisueel

Lezing Rotary over Amerikaanse presidentsverkiezingen

HOUTEN Op 8 november vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Op deze actualiteit inspelend organiseerde de Rotaryclub Houten op 2 november een boeiende, leerzame en inspirerende publiekslezing die werd gehouden door de bekende politicoloog en amerikanist drs. Koen Petersen. De organisatoren van Rotary Club Houten, Freek Kuiper en Rob Rietveld waren zeer tevreden over de hoge opkomst van bijna 200 bezoekers in De Engel te Houten.

Rotary Club Houten organiseert publiekslezingen om iedereen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met boeiende onderwerpen met mogelijkheid tot discussie en dialoog. Na de opening door Freek Kuiper namens Rotary Club Houten vertelde Koen Petersen enthousiast over de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS. Hij lichtte toe hoe het kiesstelsel in Amerika werkt en hoe Donald Trump kon worden genomineerd tegen de wil van de Republikeinse partij. De voorverkiezingen, partijconventies en de enorme campagnes, die vele miljoenen dollars kosten, passeerden de revue. Op de Amerikaanse televisie zijn veel positieve en negatieve reclamespotjes te zien die de uitslag proberen te beïnvloeden.

Volgens Petersen zijn geen van beide kandidaten populair. Ook is er het probleem van een mogelijk lage opkomst. Het wordt een nek aan nek race, waarbij Petersen voorspelde dat Trump, zij het nipt, gaat winnen. De zaal bleek overigens bijna geheel voor Hillary Clinton te zijn. Petersen doorspekte zijn lezing met vele anekdotes en greep regelmatig terug op de Amerikaanse geschiedenis om de huidige politieke constellatie te duiden. Uit het publiek kwamen veel opmerkingen en vragen, die vakkundig door Petersen werden beantwoord. Mede-organisator Rob Rietveld bedankte Koen Petersen namens Rotary Club Houten met een passend geschenk. Na afloop werd bij de borrel druk nagepraat.