• Leyla Kooi met Dolfje

    John van Amer

Leyla zoekt maatjes

HOUTEN Leyla Kooi (15) zit graag rustig in een hoekje met een boekje. Op zich niks bijzonders, maar Leyla heeft moeite met contact maken met anderen, omdat ze NLD heeft. Ze wilde haar verhaal aan 't Groentje vertellen, omdat ze op zoek is naar enkele vriendjes of vriendinnetjes om leuke dingen te doen, maar vooral te lezen. Ze wil een leesclubje oprichten.

John van Amerongen

Leyla heeft moeite met plannen en organiseren. "Maar dat gaat steeds beter." Ze kan slecht rekenen. "Belabberd", zegt zelf. Ze is ook slechthorend, wat ook een belemmering is bij communicatie en contact met anderen. Het is soms moeilijk om iemand te vragen iets nog een keer te zeggen, of soms zegt de ander "laat maar". Dan wil het nog wel eens gebeuren dat Leyla dan denkt dat het gezegde negatief over haar was. "Ik zit graag rustig in een hoekje met een boekje. Dan ben ik ook Oost-Indisch doof."

Eén op één gaat contact maken en communiceren nog het beste. Met twee of drie tegelijk gaat ook nog wel. "Ik wil graag een leesclubje oprichten. Samen hetzelfde boek lezen en er dan over praten." Ze zoekt dus vooral kinderen die het ook heel leuk vinden om te lezen. Misschien zijn er meer kinderen zoals Leyla die ook moeite hebben met contact maken, maar wel heel graag lezen.

Ze vertelt enthousiast over de boeken van Harry Potter en over de Potterfilms die ze heeft gezien. Ze weet precies te vertellen dat sommige gebeurtenissen wel of niet in bepaalde films thuis hoorden als je uit gaat van de boeken. Ze gaat om de week naar de bibliotheek en leent dan 10 boeken. Ze wil later stage lopen in de bibliotheek. Ze vindt het leuk om te lezen omdat ze zich dan kan afsluiten van de werkelijkheid en helemaal op kan gaan in een boek. Ze heeft honderden boeken op haar kamer. Ze houdt van spannende boeken. "Maar niet van eng spannend."

DOLFJE Leyla heeft nog een grote vriend en dat is Dolfje haar hond. "Hij is nu 6. Ik was 9 toen ik hem kreeg." Het was een kadootje van haar oma. Ze vindt Dolfje lief, speels, eigenwijs en ondeugend. "Hij kan heel schattig en zielig kijken."

Ze vertelt enthousiast verder over wat voor boeken ze allemaal heeft. Allemaal uit het hoofd. Diverse schrijvers passeren de revue. Toen ze jonger was vond ze de Potterboeken niet leuk. Nu ze wat ouder is wel. Roald Dahl vond ze eerst niet leuk om te lezen, nu vindt ze het wel mooi. Speciaal Mathilda.

MATHILDA In 'Mathilda' van Roald Dahl herkent ze dingen van zichzelf. "Ze is slim, eigenwijs, ze wordt niet altijd goed begrepen. Ze houdt er niet van als mensen haar niet begrijpen. Ze vindt het fijn als iemand lief is."

Als er kinderen zijn of ouders zijn die hier iets in herkennen of een rustig kind hebben dat graag leest dan komt Leyla graag in contact. Gezellig samen een leesclubje vormen en samen lezen lijkt Leyla leuk om te doen. Mensen kunnen mailen via kooileyla@gmail.com.