Lester (11) debatteert over de wereld in 2030

Hoe ziet de wereld er in 2030 uit? Dat was de onderliggende vraag van het debat. Vol vuur bespraken twintig jongeren tussen 11 en 23 jaar hun oplossingen voor armoede, klimaat en educatie. De wereld van 2030 is de wereld van de jongeren van nu. Daarom wilden deze jongeren zich daar ook mee bemoeien. Lester: "Het was ontzettend leerzaam. Er waren drie thema's, onderwijs, armoede en klimaatverandering. Ik heb het over onderwijs gehad."

Cijfers

Lester dacht voornamelijk na over zijn eigen onderwijs en hoe dat beter zou kunnen. "Het is belangrijk om niet teveel nadruk te leggen op de cijfers die kinderen halen, maar meer op hun intelligentie. De cijfers zijn het gevolg van een momentopname." Ook vind Lester het belangrijk dat nationaliteiten per klas worden gemixt. "Iemand ander vertelde tijdens het debat dat er een school was die een open dag hield waar alleen blanke kinderen mochten komen. Dat moet niet kunnen."

De jongeren schrijven na deze brainstormsessie een brief aan de Tweede Kamerleden met oplossingen die haalbaar zijn en die over jongeren gaan. Doel: stemmen van jongeren moeten gehoord worden want er moet echt wat worden gedaan aan de wereld van morgen. "Wij zijn de toekomst! Het is niet het probleem van de overheid, van de grote mensen, maar van onszelf."

Child Friendly

De leden van de Child Friendly Agencies hebben hun krachten gebundeld om jongeren in Nederland een stem te geven. Een stem over de nieuwe, duurzame ontwikkelingsdoelen die worden gelanceerd. De boodschap van de Child Friendly Agencies is: weeg vooral deze stemmen mee in het debat over de toekomst die jongeren aangaat, het gaat over hun wereld en de wereld die zij willen. Dus betrek jongeren bij het debat. Zo zouden jongeren in eigen taal moeten worden geïnformeerd en zouden ze moeten worden uitgedaagd bij het behalen van de duurzame doelen.

De alliantie Child Friendly Agencies Nederland is opgezet in 2015, in het kader van de Sustainable Development Goals 2015. De Child Friendly Agencies bestaat uit: Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Save the Children, SOS Kinderdorpen, UNICEF Nederland, World Vision. (AC)