• Foto: Liesbeth

Lek en Linge blij verrast met nominatie Verdraagzaamheid Awards

[CULEMBORG Openbare regionale schoolgemeenschap Lek en Linge in Culemborg is blij verrast met de nominatie voor de Verdraagzaamheid Awards. De school dankt de uitverkiezing aan de actieve bijdrage tijdens de landelijke Week tegen Pesten en doet mee aan de eerste voorronde voor de titel Consulaat van de Verdraagzaamheid 2018.

De verkiezing van Consulaat (voor organisaties) en Consul (voor individuele personen) is een initiatief van het Paleis van de Verdraagzaamheid. Deze stichting heeft als doel initiatieven die de verdraagzaamheid bevorderen voor het voetlicht te brengen. Dat doet ze door het hele jaar (via internet) initiatieven te volgen die op de een of andere manier de verdraagzaamheid bevorderen. In 2011 werd de eerste verkiezing gehouden en wonnen Paul Mbikayi en het Huis van de Wereld uit Tilburg de titels. De genomineerden komen uit het hele maatschappelijke veld: gemeentes, evenementen, bedrijven en instellingen. Bij de eerdere individuele nominaties staan onder andere prominenten als burgemeester Ahmed Aboutaleb, advocaat Inez Weski en voetballer Dirk Kuyt.

WEEK TEGEN PESTEN Lek en Linge schaart zich dit jaar ook in het rijtje en is een van de vijf genomineerden voor de eerste van drie voorronden. De school viel op door de actieve rol tijdens de landelijke Week tegen Pesten in september vorig jaar. Die week heet bij Lek en Linge 'Week van de Verdraagzaamheid'. "Wij vinden dat positiever klinken," verklaart directeur-bestuurder Joost van Rijn. "Verdragen is iets actiefs: het kost je wat, maar daarmee geef je ruimte aan anderen. Ik zeg regelmatig tegen zowel leerlingen als medewerkers en mezelf: ga niet voor het gemak van het oordeel, maar voor de moeite van het begrijpen."

ZEGGEN WAT JE WIL Het Paleis van de Verdraagzaamheid was ook de rol van burgemeester Gerdo van Grootheest opgevallen. Die ging tijdens de 'Week van de Verdraagzaamheid' het gesprek aan met leerlingen en hield hen onder meer voor: 'Als je werkelijk verdraagzaam bent, ga je dat ook verdedigen. Neem Geert Wilders. Ik ben het lang niet eens met alles wat hij zegt, maar ik zal altijd verdedigen dat hij kan zeggen wat hij wil.' De burgemeester zegt trots te zijn dat in 'zijn' stad een school staat die zo betrokken is. "Het is een enorm compliment aan Lek en Linge en tevens een erkenning, want het thema 'verdraagzaamheid' staat al jaren blijvend op de agenda van de school."

STEMMEN De verkiezing kent drie voorronden en een finale. Voor allebei de titels zijn vijf finaleplaatsen. Drie finaleplaatsen voor de winnaars van de drie voorronden, de overige twee voor de kandidaten met de meeste stemmen. Het publiek bepaalt door te stemmen wie in de finale komt. Ook de uiteindelijke winnaars worden door publieksstemming aangewezen. Dat gebeurt in oktober. Stemmen kan via www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl