• 'Tussen licht en donker' van Hans van der Mispel

    Hans van der Mispel

Lees & Luister 'Tussen licht en donker' van Hans van der Mispel

REGIO Enige tijd geleden was in deze rubriek te lezen over het boek 'Grietje met de lange arm' van de Cothense auteur Hans van der Mispel. Dit keer zijn tweede boek, iets geheel anders. Hans van der Mispel uit Cothen schreef een gedichtenbundel, die geheel in het teken staat van de zware periode na het overlijden van zijn dochter. Het zijn stuk voor stuk aangrijpende gedichten die zeker niet alleen mensen die hetzelfde hebben meegemaakt zullen raken.

Ali van Vemde

DE WERELD STAAT STIL Het kostte Hans van der Mispel vele jaren om dit immense verdriet onder ogen te zien. Wat een moment van vreugde had moeten zijn werd een periode vol verdriet en pijn. Dochter Manon overleed net voor haar geboorte in 1994. Na zoveel jaren is hij eindelijk zo ver om de gedichten, die hij heeft geschreven in het eerste jaar na haar overlijden, te delen met anderen. Hans van der Mispel: "Het overlijden van je kind is een schok, de wereld staat stil. Deze schok heb ik verwoord in gedichten vol emotie en verdriet. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk. In gedachten is ze bij mij, groeit ze met de jaren op, is ze voor altijd in mijn hart."

LOTGENOTEN STEUNEN Met deze gedichtenbundel wil Hans vooral zijn verdriet delen met lotgenoten. Mensen die, net als hij, zo'n intens verdriet te verwerken hebben. "Het lezen van deze gedichten kan troost en herkenning bieden. Weten dat je niet alleen staat in je verdriet; het gemis blijft maar krijgt langzaam een plekje." De gedichten beschrijven de wanhoop, het enorme verdriet, de onmacht en het weten dat je je kind nooit zal zien opgroeien. Een verdriet dat altijd bij je blijft. Weten dat je niet alleen staat in een toch vaak eenzame periode kan helpen, mede daarom wil de auteur met deze gedichten als herkenning troost bieden in een eenzame periode. In weinig woorden weet hij in ieder gedicht zijn gevoelens en onmacht te verwoorden.

De gedichtenbundel 'Tussen licht en donker, Leven na het overlijden van je kind' van Hans van der Mispel is uitgegeven door Boekscout, www.boekscout.nl

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 16 januari een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Meer dan dit' door Vian Moo is gewonnen door Anja Tekelenburg. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl