• RK kerkhof van Schalkwijk

    R.-K. locatie Heilige Michaël Schalkwijk en Tull en 't Waal

Lees & Luister: RK Kerkhof van Schalkwijk

REGIO 'Blijf mij nabij...'Het RK Kerkhof van Schalkwijk 1818-2018 van P.M. Heijmink Liesert vertelt de geschiedenis van het RK kerkhof. Zo zorgvuldig mogelijk is onderzocht en beschreven, ondanks enkele hiaten in de archieven, hoe en wanneer het kerkhof er is gekomen en de daarop volgende uitbreidingen. Ook is in het boek volop aandacht voor de overledenen die hier zijn begraven.

Ali van Vemde

Vanaf 1812 mochten kerkgenootschapen niet zonder meer een begraafplaats laten aanleggen. In een brief aan het gemeentebestuur maakten de kerkmeesters van de Statie Schalkwijk in 1818 het voornemen bekend om in de tuin, achter de pastorie en het kerkgebouw, een begraafplaats aan te leggen. Drie dagen later komt het gemeentebestuur met het antwoord dat zij zich met het verzoek niet kon inlaten en werd men doorverwezen naar Gedupeerde Staten te gaan. De inwijding van de begraafplaats vindt plaats op 22 juni 1818 door aartspriester Gerardus van Nooy.

Het boek geeft een compleet overzicht van de uitbreidingen, begraaftarieven, het lijkenhuisje en de graven van de overledenen. Ook is er aandacht voor de religieuzen die zich in Schalkwijk vestigden om een katholieke lagere school voor meisjes te beginnen in 1877. Daarnaast is uitgebreid geschreven over de oorlogsgraven, het monument voor ongedoopt gestorven kinderen, de urnengalerij, het beheer en onderhoud van het kerkhof. Het boek is een uitgave van R.-K. Locatie Heilige Michaël Schalkwijk en Tull en 't Waal.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 24 juli een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'De student die zou trouwen' is gewonnen door Albert van Kuijk. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl