• Grietje met de lange arm van Hans van der Mispel

    Hans van der Mispel

Lees & Luister: Grietje met de lange arm

COTHEN Een spannend verhaal voor de iets oudere kinderen. 'Grietje met de lange arm' is het verhaal dat zich afspeelt in het lieflijke dorpje Cothen aan de Kromme Rijn. Misschien toch niet helemaal zo lieflijk, want in het water huist Grietje. Er gebeuren wonderbaarlijke dingen. Dieren verdwijnen en ook voor kinderen is het oppassen. Tijd om actie te ondernemen!

Ali van Vemde

Hans van der Mispel (1958) werd vroeger als kind door zijn moeder gewaarschuwd om uit de buurt van de Kromme Rijn te blijven. Al op jonge leeftijd wilde hij hier een kinderboek over schrijven, maar het kwam er nooit van. Nu is het dan zover: het eerste kinderboek smaakt naar meer. Plannen om een volgend verhaal te schrijven zijn er volop.

Het is een kinderboek, maar ook veel volwassenen genieten van 'Grietje met de lange arm'. De Cothenaren herkennen veel in het boek. Iedereen kent de Brink, met toen nog de muziektent, en verschillende andere straatnamen. Ook café De Kroon, oftewel het café van Ruth is nog bij velen bekend. De waarschuwing voor een monster in de Kromme Rijn zal door veel ouders aan hun kinderen gegeven zijn. Dé manier om je kinderen bij het water weg te houden.

SPANNING Er gebeuren hele rare dingen bij de Kromme Rijn. Dieren die zomaar verdwijnen in het water en niet meer terug te vinden zijn. Maar ook kinderen en mensen verdwijnen. Alles wat te dicht bij het water komt wordt door Grietje met de lange arm de diepte in getrokken. Dit kan zo niet langer en een groep mensen gaat tot actie over. Plannen worden bedacht en tot uitvoering gebracht. Althans, dat is de bedoeling. Maar er zijn ook mensen die helemaal niet willen dat er jacht wordt gemaakt op Grietje en zij dwarsbomen deze plannen. Of het ze gaat lukken om te zorgen dat Grietje niet wordt gevonden, dat is te lezen in dit spannende jeugdboek.

'Grietje met de lange arm' van Hans van der Mispel is uitgegeven bij Boekscout. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij 't Vosje aan de Willem Alexanderweg in Cothen.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 11 april een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Vergeten slachtoffers' van cecile aan de Stegge en Marco Gietema is gewonnen door M.Schoorlemmer. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl