• Vian Moo

    Ricky van Dijk

Lees & Luister: gedichtenbundel van Vian Moo

REGIO Eind november is de nieuwe gedichtenbundel van Ricky van Dijk (auteursnaam Vian Moo) uit Cothen uitgekomen bij uitgeverij Elikser. Zij dicht hierin over 'meer dan dit'. Thema's als verbinding, intuïtie en zinvol toeval zijn hierin te vinden.

Ali van Vemde

Vian Moo (1961) komt uit Cuijk. Ze schrijft voor de schoolkrant en wint de gedichtenwedstrijd 'Mens en boek. Ze verandert van woonplaats en ontdekt het Poëziecafé in Wijk bij Duurstede, waar ze haar korte, rake gedichten voorleest. Met tussenpozen blijft ze schrijven. In 2014 verschijnt haar themabundel 'Doggy talk'. Inmiddels brengt ze haar avondvullende programma op de planken met een mix van anekdotes, bugelklanken, gedichten en luisterliedjes.

Schrijven is voor Vian Moo een levensbehoefte. Ze schrijft veel en schrapt ook veel. Dit doet zij net zo lang tot de kern overblijft. Dit maakt dat haar gedichten extra kort en krachtig zijn. De toon van deze gedichten is optimistisch, licht en luchtig.

RAAKPUNT Vian: "Mijn ultieme doel is om een feest van herkenning te vieren met de lezer. Als ik merk dat ik hem of haar heb weten te raken, dan maakt mijn schrijvershart een sprongetje." Haar fasciniatie voor gebeurtenissen die 'toevallig' gelijktijdig plaatsvinden bracht Vian ertoe om een aantal van deze gebeurtenissen vast te leggen. Een typisch voorbeeld hiervan: je denkt aan iemand en hij belt je. Een verklaring is er niet en je beschouwt het als een cadeautje van het universum. Of de foto die ze kreeg van een vriendin. Vian Moo: "Haar man stond daarop afgebeeld, genietend op zijn luchtbedje in het zwembad. Waarop ik reageerde met: ik mis het badeendje. Wat bleek. Haar man heeft al jarenlang een stilgezwegen verzameling: badeendjes. Nooit geweten, niet kunnen weten! Dat is dan zo'n cadeautje, te mooi om waar te zijn!"

LEZING In het nieuwe jaar geeft Vian lezingen over het thema zinvol toeval. Aangevuld met toepasselijke gedichten en luisterliedjes. 'Er is meer' informatie is te vinden op de website www.fijnzinnigeteksten.nl De bundel 'Meer dan dit' is te koop van de Readshops in Wijk bij Duurstede en Doorn.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 5 december een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Wat is rijkdom?' door Edwin Haring en Marja Manders is gewonnen door Betsy Geytenbeek. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl