• Lees en Luister Een vlinder in de tijd

    K.-U. Hässler

Lees & Luister: Een vlinder in de tijd

REGIO Tiny Lagas-Mennen werd in 1962 geboren in Roermond. In 1980 verhuisde ze naar Utrecht en sinds 1997 is ze woonachtig in Houten. Zij schreef het boekje 'Een vlinder in de tijd'; een ode aan de mensen in de zorg.

 Ali van Vemde

Tiny schrijft haar hele leven al gedichten en verhaaltjes. In 2012 kwam haar eerste boekje uit: Als op vleugels van een vogel. Hierin staan verhaaltjes, maar ook gedichten over het leven. Eind vorig jaar kwam haar tweede boekje uit: Een vlinder in de tijd. Tiny Lagas heeft als vrijwilliger gewerkt in het verzorgingshuis waar haar moeder woonde. Ze ontmoette hier veel mensen met dementie.Vanuit het kijken en zien, vanuit het horen en luisteren, schreef ze de verhalen op. Deze verhaaltjes zijn in het boekje te lezen. Daarnaast is het tevens een ode aan alle mensen in de zorg die er iedere dag weer zijn en zich voor deze mensen inzetten.

Samen met haar man Koos heeft Tiny Lagas-Menne de zorg voor haar moeder op zich genomen. Ze ging hiervoor één dag in de week minder werken om er meer voor haar te kunnen zijn. Vanuit Limburg verhuisde haar moeder naar een verzorgingstehuis dichter in de buurt. Na een val, waarbij ze haar heup brak, ging het snel slechter met haar en ze overleed. Tiny heeft diep respect voor de verzorgers die voor deze mensen klaar staan. Ze is blij dat ze hier deel van heeft mogen uitmaken. Een glimlach, een lied of een luisterend oor is al heel veel waard. Of een wandeling in de tuin om de verzorgers te ontlasten.

Het is een moeilijke periode als je moeder niet meer zelfstandig kan wonen en de beslissing moet worden genomen om haar naar een verzorgingstehuis te brengen. Haar eigen vertrouwde huis en het meeste van haar spullen achter moeten laten. De grote verschillen: de ene dag worden hele verhalen verteld, de volgende dag leeft ze in haar eigen wereldje. Ze wil naar huis of ze wil dood. Het verhaal over haar moeder, maar ook over andere bewoners, laat zien hoe onbegrijpelijk en ongrijpbaar dementie is.'Een vlinder in de tijd' van Tiny Lagas-Mennen is uitgegeven bij Boekscout.

WIN HET BOEK

Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 28 februari een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Dit is Flop' van Annemieke van Leeuwen is gewonnen door Judith Heijstek. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl