Lees & Luister: Een droom van een relatie

REGIO In het boek 'Een droom van een relatie' geven Hans Mennes en Cornélie Spijkerboer antwoord op de vraag waarom mensen te maken krijgen met relatieproblemen. Maar belangrijker nog, hoe ze samen een stuk gelukkiger kunnen worden. De roze wolk, die zo vaak te lezen is in boeken en te zien is in films, is niet altijd realistisch. De auteurs van dit boek hebben samen een visie ontwikkeld en doorleefd.

Ali van Vemde

Zowel Hans Mennes (1953) als Cornélie Spijkerboer (1961) zijn psychosociaal (relatie)therapeut. Ze werken samen in hun praktijk Mens in Wording in Houten. In dit boek schrijven ze over ervaringen uit hun praktijk, maar ook over eigen ervaringen. Hans Mennes studeerde in 1998 af aan de Academie Integrale Menswetenschappen en schreef als eindopdracht 'Waarom zouden we niet scheiden? Dit boek bouwt hierop voort. In 1999 trouwden Hans en Cornélie en zij doorleefden het onderwerp met z'n tweeën. Beiden deden veel ervaring op met innerlijkkindwerk. Na een scholing 'hechting bij kinderen' deed Cornélie een literatuurstudie naar hechting bij volwassenen.

Bij relatieconflicten gaat het vaak over 'oude' pijn. Het is belangrijk dat partners zich ervan bewust zijn dat het jouw pijn blijft. In de relatietherapie leren partners met mededogen naar zichzelf en naar de ander te kijken. Al in de eerste levensjaren van een kind ontstaat een sjabloon dat later wordt gebruikt bij het vinden van een partner. Dit ontstaat door indrukken, vervulde en onvervulde behoeftes. Van een partner verlangen we dat deze ons geeft wat we vroeger gemist hebben. Vaak blijkt na verloop van tijd dat deze partner dit niet kan geven en raken mensen teleurgesteld. Door weer contact te krijgen met kind in jou, door bijvoorbeeld een visualisatie, kun je het kind geven wat het nodig heeft. Het boek geeft hiervoor enkele voorbeelden.

'Een droom van een relatie' is uitgegeven door Uitgeverij Elikser. Kijk voor meer informatie op www.eendroomvaneenrelatie.nl of op www.mensinwerking.org.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 17 mei een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek 'Als littekens jeuken' van Jan Kouwenhoven is gewonnen door Mevr. Marinissen. Proficiat!

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl