• Anja Tekelenburg

    Anja Tekelenburg

Lees & Luister Anja Tekelenburg: Over (af)vallen en opstaan

HOUTEN Op zondag 17 september was de boekpresentatie van het persoonlijke verslag van Anja Tekelenburg over haar reis naar de diepste kern van haar wezen. Een boek over pesten, anorexia, suïcide, hoop, geloof, transformtatie, spiritualiteit, zingeving, zelfontplooing en persoonlijk leiderschap.

Ali van Vemde

'Over (af)vallen en opstaan' beschrijft de intense beleving van haar leven. Het is een (blog)boek over haar turbulente bestaan. Ze beschrijft het leven thuis, de invloed van haar ouders. Het is geen alledaags gezin en al vroeg wordt op Anja een beroep gedaan om mee te helpen zorgen. Ze is anders en dat maakt dat ze veel wordt gepest. Wat dit met haar doet en wat de invloed hiervan is op haar verdere leven, is aangrijpend. Mensen begrijpen haar niet, zij begrijpt anderen niet. Een moeder die haar veel te weinig laat eten, zodat ze op iets oudere leeftijd moet worden opgenomen in een kliniek voor anorexia patiënten. Professionele hulp wordt pas ingeschakeld als het echt niet anders kan.

Haar leven wordt een grote zoektocht naar zichzelf. Dit gaat met ups en downs. Ze werkt aan haar eigen ontwikkeling, maar ook de zorg voor haar ouders speelt een grote rol. Toch lukt het haar om zichzelf steeds beter te doorgronden. Het gevoel van dom zijn blijft nog heel lang. Niet iedereen begrijpt haar manier van denken, haar humor. Veel steun heeft ze aan haar partner. Bij wezenlijke dingen en maatschappelijke vraagstukken kunnen ze op elkaar bouwen. Heel langzaam vindt ze de erkenning en toestemming van de buitenwereld dat het gevoel van wanhoop, eenzaamheid, boosheid en machteloosheid er zijn mag. Ze mag zijn wie ze is.

Anja hoopt dat haar schrijven bijdraagt aan het doorzien van familiepatronen, waarbij kinderen niet mishandeld of verwaarloosd worden en waar het er toch niet gezond aan toegaat. Wat kun je doen als je ziet dat kinderen lijden en ouders niet aanspreekbaar zijn. Wat Anja vooral heeft gemist op school en in haar omgeving is iemand die haar gevraagd heeft wat er voor haar gedaan kan worden of wat ze nodig heeft. Iemand die luistert en helpt met het onder woorden brengen van wat zij toen nodig had. 

Het boek is verkrijgbaar bij de lokale Readshops en boekhandel Wijs en via lilant.nl

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 3 oktober een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek "Ruilleven' van Harry Stegeman is gewonnen door Mieke Schepens.

In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl