Lees & Luister: Als littekens jeuken

REGIO Een boek over seksueel misbruik, maar ook over ziekte en pesten. Jan Kouwenhoven (1967) uit Wijk bij Duurstede schreef een aangrijpend boek over de gevolgen van seksueel misbruik. Een boek dat voor een deel autobiografisch is. Ook de schrijver werd in zijn jeugd misbruikt door een oom. Het is een boek om in één adem uit te lezen. Met heftige passages, maar ook met spanning. Tot het laatst toe blijft de lezer geboeid.

Ali van Vemde

SCHAAMTE Freek wordt op zijn dertiende, net na het overlijden van zijn vader, door zijn oom, die jeugdwerker is, misbruikt. De impact hiervan is enorm. De jongen ontwikkelt een groot schaamtegevoel, waar hij met niemand over kan praten. Thuis wordt hij onhandelbaar en hij vertoont pestgedrag. Hierbij moet vooral een klasgenootje het ontgelden. Dat hij ouder wordt maakt het er niet gemakkelijker op. Zo worstelt hij met de vraag: zou het waar zijn dat een slachtoffer later zelf dader wordt? Zijn geweten gaat knagen, want stel nu dat zijn oom nog meer slachtoffers heeft gemaakt. Op zijn eigen manier probeert hij zijn oom te dwingen om hiermee te stoppen. Hij is ervan overtuigd dat vertellen wat hem is overkomen toch niet wordt geloofd. Als Freek jaren later is getrouwd en vader is van een zoon, krijgt zijn gezin het zwaar te verduren. Zijn vrouw ondergaat een zware behandeling tegen kanker. Van een oud-klasgenoot krijgt hij een vriendschapsverzoek via Facebook. Zij was degene die altijd werd gepast. Ze ontmoeten elkaar en na verloop van tijd wordt duidelijk dat ze hem obsessief volgt. Het verleden keert in alle hevigheid terug. Wat wil ze van hem en wat weet ze van zijn verleden?

Jan Kouwenhoven heeft het aangedurfd om verschillende zware onderwerpen een prominente rol in zijn boek te laten spelen. Het is een verhaal dat opgeschreven moest worden. Kindermisbruik komt nog steeds heel veel voor, vaak in de familiekring. De auteur vindt dat hier meer over gesproken moet worden, want zoiets moet voorkomen worden en bespreekbaar worden gemaakt. Jan Kouwenhoven heeft het boek in eigen beheer uitgegeven. Kijk op www.jankouwenhoven.eu voor meer informatie.