• 'Twee mannen, twee levens' van Reinhard de Jong

    Reinhard de Jong

Lees en LuisterReinhard de Jong: Twee mannen, twee levens

REGIO Een boek over de levens van een Nederlander en een Brit. Reinhard de Jong schreef de levensverhalen van zijn vader en schoonvader op. Twee verschillende levens van twee mannen die elkaar nooit ontmoet hebben. Wat hen verbindt is dat ze beide aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland waren.

Ali van Vemde

Reinhard de Jong (1950) ging na zijn pensionering aan de slag met het levensverhaal van zowel zijn vader als zijn schoonvader. Hiervoor raadpleegde hij oude archieven, sprak met familie, verzamelde tal van anekdotes en verhalen, oude foto's en documenten. Het werd een compleet verhaal over de levens van deze twee mannen, hun familie, hun werk, hobby's en natuurlijk hun gezinsleven. Uitgebreid wordt stilgestaan bij de families waar ze vandaan komen, de verschillende achtergronden en de manier waarop hun leven is verlopen. Op overzichtelijke wijze worden de levensgebeurtenissen met elkaar vergeleken.Reinhard de Jong heeft zich ingeleefd in hun levens  tegen de achtergrond van sociale, politieke en economische gebeurtenissen. De vader van Reinhard, Sjaak de Jong overleed in 1980, zijn schoonvader Frank Dellar in 2001. Beide konden dus niet meer worden gevraagd naar hun levensverhaal.

De levens van beide mannen verschillen behoorlijk. Reinhard beschrijft uitgebreid de oorlogstijd, waar Frank Dellar zich inzet als kapitein bij het Britse leger en zijn vader als dwangarbeider in Duitsland werkt.  Op zijn doortocht door Duitsland was Frank Dellar in de buurt van waar Sjaak de Jong werkte. Het had dus zomaar gekund dat ze elkaar tegen waren gekomen.

Het boek is vanzelfsprekend erg interessant voor de naasten van de schrijver, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en levensverhalen zullen dit boek met veel plezier lezen. 'Twee mannen, twee levens ; Een dubbelportret en enige familiegeschiedenis' is uitgegeven bij Boekscout en verkrijgbaar bij Primera in Odijk en Boekhandel Van Ravenswaay in Buunik. Op donderdag 16 november geeft Reinhard deJong een boekpresentatie bij Van Ravenswaay tussen 20.00 en 21.00 uur.

WIN HET BOEK Vind je het boek van deze week interessant en wil je een gratis exemplaar? Stuur dan voor dinsdag 24 oktober een mail met je motivatie waarom je het boek wilt ontvangen, ovv van je adres, naar groentje@bdu.nl De redactie laat het lot bepalen wie een exemplaar ontvangt. Het boek "Over (af)vallen en opstaan' van Anja Tekelenburg is gewonnen door Imelda Wuyts. In 'Lees & Luister' bespreekt 't Groentje nieuw verschenen boeken en muziek. Woon je in de gemeente Houten, Bunnik of Wijk bij Duurstede en verschijnt er binnenkort iets van jouw hand? Breng de redactie op de hoogte via groentje@bdu.nl