• Zin en onzin in de supermarkt

Lees en Luister: Loethe Olthuis: Zin en onzin in de supermarkt

REGIO Gezond eten, iedereen is er mee bezig. Maar wat is nu eigenlijk echt gezond. Wat zit er in al die producten die je in de supermarkt koopt? Is het eten dat je op de markt koopt of in de biologische winkel gezonder dan de producten uit de supermarkt? Hoe meer je er over leest, hoe verwarrender het allemaal wordt.

Ali van Vemde

Loethe Olthuis schrijft al ruim 25 jaar over voeding, gezondheid en duurzaamheid, onder andere voor de Volkskrant en Radar+. Ze woont in Schalkwijk en heeft een tiental, vooral culinaire boeken, op haar naam staan. Als geen ander weet ze wat er allemaal wordt beweerd over voedingsmiddelen. Om haar kennis te delen schreef ze het boek 'Zin en onzin in de supermarkt: over kopen en eten'. In samenwerking met voedingsdeskundige en milieuonderzoeker Sytske de Waart ging ze aan de slag, want de feiten moeten wel kloppen. Dit heeft geresulteerd in een prachtig naslagwerk. Loethe Olthuis wil zeker niet belerend zijn. Het is daarom een praktische gids geworden, vol met waardevolle informatie. De lezer kan het uitstekend als leidraad gebruiken voor een gezond eetpatroon.

Wat opvalt aan het boek is dat de schrijfster heel veel informatie heeft verzameld. Fabrikanten prijzen hun producten aan als beste, lekkerste of meest gezond. Dit is lang niet altijd zo. De enige manier om er achter te komen wat gezond is, is door zelf informatie te verzamelen. Het vermijden van kant-en-klare producten is zeker aan te bevelen. Weet wat je eet en wat er allemaal in de producten zit die je koopt. Gezond wordt je alleen door voldoende beweging en en gevarieerd eetpatroon. Loethe Olthuis is er uitstekend in geslaagd om op overzichtelijke wijze meer inzicht te geven in gezonde voeding. De onderwerpen zijn overzichtelijk gerangschikt, zodat je snel het gewenste onderwerp kan opzoeken. Alle informatie over vlees, vis, groente en fruit, granen, vetten, zuivelproducten, broodbeleg, snoep, dranken, smaakstoffen en instant-eten is in het boek te vinden. Want dat is waar het allemaal om gaat: weet wat je eet! Een boek gemaakt voor iedereen die om eten geeft en om altijd bij de hand te hebben.