• Siebe Huizinga schreef 'Breken met banken'

    Siebe Huizinga

Lees en Luister: Breken met banken 

Ali van Vemde

REGIO Siebe Huizinga is Houtenaar pur sang. Na zijn boeken 'Boekenpaleizen of luchtkasteel' en 'Brandbrief' verscheen recentelijk zijn boek 'Breken met banken'. Hierin vertelt hij over de oprichting van bunq. Een groep jonge honden verwezenlijkt hun droom: een puur mobiele en echt onafhankelijke bank.

Vier jaar lang was Siebe Huizinga nauw betrokken bij de oprichting van bunq. Op basis van honderden gesprekken, e-mails, documenten en nieuwsberichten schreef hij het verhaal van de oprichting van deze bijzondere bank; met nieuwe technologie een bank beginnen die geen risico's neemt en het geld verdient met goede diensten aan klanten. Het is de droom van Ali. Met zijn bedrijf TransIP begon hij op twintigjarige leeftijd en bouwde dit in korte tijd uit tot de grootste webhostingprovider in de Benelux. Samen met collega Duke besluit hij te gaan voor zijn grote droom. Een bank die niet een handelaar in geld wil zijn, maar een innovatieve, IT-gedreven bank, die pasjes, apparaten en transacties vervangt door simpele en directe betalingen tussen de mensen zelf.

Ze gaan ervoor, vanuit een anti-kraakkantoorpand in Amsterdam Sloterdijk. De zoektocht begint naar mensen die hen kunnen helpen deze droom waar te maken. Jonge mensen, uit de hele wereld, worden naar Amsterdam gehaald en dan beginnen ze aan de klus waarvan ze denken dat deze maximaal zes maanden duurt. Het worden vier jaren, van 2012 tot eind 2015. In het boek is te lezen hoe de jongeren met tomeloze energie zich hierop storten en aanlopen tegen toezichthouders, ambtenaren, doorbraken maar ook veel tegenslagen en sterke persoonlijkheden. Dit levert intern ook persoonlijke drama's en ruzies op. Met doorzettingsvermogen en durf gaan ze door tot het doel is bereikt.

'Breken met banken' is uitgegeven bij Uitgeverij Kompas uit Houten. Een boek dat inspireert en zeker de moeite waard is om te lezen. De gedrevenheid van de jongeren die allemaal dezelfde droom hebben, maken het tot een boeiende beschrijving van de oprichting van deze nieuwe bank. Kijk ook op www.uitgeverijkompas.nl of www.bunq.com